Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

Кралицата на нощта

Видяна: 19703 пъти

Епифилум е растение от род кактуси или още наричани филокактуси. Характерно е за Централна Америка, особено за джунглите на Бразилия. Стеблата му са видоизменени във формата на плоски, широки и крехки листа, което обяснява странното явление, при което от листата избиват нови листа.
Епифилум буквално означава “над листата”. Така го кръщава за пръв път през 1812 г, ботаника Ейдриън Хауърт заради това, че цветовете на епифитния кактус се появяват от листата, без да знае още, че това са стебла.
Цветовете на епифилума напомнят по форма и вид водна лилия – огромни (около 10-20 см) и бели. Обичайно растението цъфти около 2-3 години след вкореняване. Цетовете издържат около три до пет дена, преди да увяхнат, като през деня пъпките се затварят, а вечер се отварят. Ето защо наричат още епифилума “Кралицата на нощта”.
Когато се появят цветни пъпки (обичайно между април и юни), не променяйте местоположението или температурата на растението, тъй като това може да доведе до окапване на пъпките.
От едно стебло (листо) само еднократно се появяват цветни пъпки. Ето защо растението цъфти рядко, а старите стебла е добре да бъде изрязвани периодично, за да се стимулира растежа на нови, съответно и появата на нови цветни пъпки.
Растението обича да е на светло и проветриво място, но не и на пряка слънчева светлина. Липсата на светлина обичайно води до издължаване на стеблата, като пръчки, вместо листа. Малкото светлина възпрепятсва и цъфтежа на растението. Тънките издължени стебла е добре да бъдат премахвани, защото обикновено от тях никога не избиват цветове.
Епифилумът обича добре дренирана почва, смесена с пясък. Между април и септември растението обича да е добре хидратирано, а през останалото време заложете на умерено поливане. През лятото растението обича да се пулверизира редовно.
Идеалната температура за епифилума е между 30 и 5 градуса по Целзий. По-ниските температури могат да убият растението.
Епифилумът може да се отглежда и оформя като дръвче или нисък храст, но може също да бъде отглеждано и като висящо растение. В естествената си среда в джунглите развива и външна коренова система, подобно на орхидеите, откъде идва и приликата с тях. Ето защо наричат епифилума и кактусова орхидея.

Публикувана на
22 Юли 2020 година