зелен дом   горещ телефон на фирма "Чистота" за сигнали на граждани - всеки ден - 032/ 67 58 17

Хуерния зебрина е малък многогодишен сукулент, който расте по пълзящ модел. Може би си мислите, че толкова впечатляващо растение, е трудно за отглеждане, но стига да е в саксия с подходяща почва, отличен дренаж и да се полива правилно, то е изключително лесно за гледане.

Цветовете на Хуерния зебрина изглеждат така, сякаш са излезли от фантастичен филм: венче, състоящо се от зеброва шарка на червено и кремаво оцветени венчелистчета с повдигнат, лъскав, подобен на каучук пръстен в центъра.
Важно е да знаете, че растението цъфти щедро от края на пролетта до лятото, и излъчва силна миризма, неприятна за човешкия нос, но проектирана от природата да привлича опрашители.
Как да отглеждаме Хуерния зебрина?
Хуерния зебрина е подходящо стайно растение дори за малки пространства, тъй като размерът му може да бъде ограничен от големината на саксията.
Светлина
Правилното количество светлина е много важно за Хуерния зебрина. В родния си ареал в Южна Африка, това е подлесно растение.
Най-добро разположение е прозорец с източно или западно изложение, който осигурява частична сянка. Изложението на юг с обедно слънце и екстремна топлина ще стресира растението и ще го направи податливо на болести.
В зависимост от количеството светлина дебелите ъглови стебла с меки шипове са наситено зелени при слаба светлина и стават червени при силна слънчева светлина.
Почва
Правилната почва е от решаващо значение за успешното отглеждане на този сукулент. И почвата, и саксията се нуждаят от отличен дренаж.
Саксии, които не са лакирани са най-добри, защото позволяват излишната влага да се изпари.
За почвата използвайте специална кактусова смес за засаждане, която съдържа както неорганични елементи като пясък и перлит, така и органични вещества и бързо се оттича.
Вода
Подобно на всички сукуленти, Хуерния зебрина не харесва влагата, така че поливането на точното количество в точното време е изключително важно. По време на вегетационния сезон, започващ през април или май като продължва и през лятото, растението се нуждае от поливане, когато почвата се усеща суха на повърхността. Поливайте бавно, докато водата изтече от дренажния отвор и изпразнете чинийката, така че да не остане вода. Поливайте отново само когато почвата отново изсъхне. В горещите летни дни това може да се случи бързо, така че проверявайте редовно почвата. През зимата растението е в латентно състояние и почти не се нуждае от вода, около веднъж месечно.
Температура и влажност
Хуерния зебрина е чувствителна към замръзване, но можете да я преместите във вътрешния двор или верандата през летните месеци, при ус...