зелен дом   горещ телефон на фирма "Чистота" за сигнали на граждани - всеки ден - 032/ 67 58 17

Мушкато (Pelargonium) представлява род многогодишни растения, произхождащи от Южна Африка. Любимото, на почти всеки градинар, цвете принадлежи към семейство Здравецови (Geraniaceae). То е многогодишно растение, достигащо височина до 60-80 см. в домашни условия, а в родината си старите екземпляри достигат размерите на малко дръвче.

Стъблото на цветето е месесто, разклонено, овласено. Листата са сърцевидни, с вълнист край, като в зависимост от сорта могат да бъдат едноцветни или зелени с разноцветни пръстени. Цветовете са многообразни и варират от бяло до много тъмно червено. При благоприятни условия мушкатото цъфти от април до октомври.
Сортове
Срещат се над 400 сорта мушкато. Едни от най-популярните у нас са:
Pelargonium Grandiflorum – по-известно като английско мушкато или още благородно мушкато. Представлява кичест храст с месести стъбла, последователно разположени, зелени листа, асиметрични, пъстри цветове. Съществуват много хибриди в различни нюанси. По-капризно и трудно за отглеждане е, спрямо другите мушката.
Pelargonium Graveolens – наричано още дъхаво мушкато. Съществуват различни представители с аромат на мента, роза, лимон, подправки. У нас най-известния представител на този род е индришето. Цъфти през лятото.
Pelargonium domestikum – това е обичайния вид мушкато за стайно отглеждане.
Pelargonium zonale – т.нар. обикновено мушкато. Това са разпространените сортове за градински условия.
Plyuschlistnye Pelargonium – сред по-малко познатите видове, които формират висящи издънки. Имат звездообразни листа с тъмнозелен цвят, които наподобяват листата на бръшляна.
                                                                 ОТГЛЕЖДАНЕ
Място и осветление
Повечето сортове се нуждаят от слънчево място, като трябва да се избягва силното слънце в горещите, летни следобеди. Мушкатото не обича жегите. Растението може да понесе и полусенчесто място, но при твърде слабо осветление, растежът се забавя, а цъфтежът може да е незадоволителен. Подходящи са западен или източен прозорец или балкон. През топлото време от годината мушкатото може да бъде изнесено на открита тераса, веранда или в градината.
Почва
Мушкатото се нуждае от рохкава, пропусклива почва. Най-подходяща е смес от смес от градинска пръст, оборски тор и пясък в съотношение 3:2:1. На дъното на саксията трябва да се осигури добър дренаж. През периода на активен цъфтеж е добре да се наторява два пъти месечно със слаб, течен тор. За английското мушкато прекаляването с торове не е препоръчително тъй като не носи желания резултат. През първата година е най-добре да не го торите изобщо.
Поливане
За поливане използвайте мека вода – престояла или дъждовна...