зелен дом   горещ телефон на фирма "Чистота" за сигнали на граждани - всеки ден - 032/ 67 58 17

Много са цветята, които символизират любовта, но може би най-красноречиво за нея ни напомня едно растение, чийто цвят във формата на сърце подсказва неговата символика като знак на най-силното чувство и страстта. Това е антуриумът.

Този род растения включва от 500 до 900 вида треви и лиани, които са разпространени най-вече в Централна и Южна Америка. Името му произхожда от латинските думи „anthos“ – цвят и „oura“ – опашка. И наистина формата на съцветията на някои антуриуми много напомня на опашка.

Все по-често това цвете може да се види в цветарските магазини, където го продават засадено в саксии, освен като рязан цвят. Този изискан и стилен представител на флората лесно може да бъде отглеждан в домашни условия. Той обича светлината, но не понася преките слънчеви лъчи. Затова и осветлението трябва да бъде ярко, но разсеяно.
В същото време растенията са достатъчно издръжливи и на сянка и може да се чувстват добре и при по-оскъдна светлина, но в този случай ще цъфтят слабо или изобщо няма да пожелаят да сторят това.
През лятото около него следва да се поддържа оптимална температура от 20-25 градуса, а през зимата – не по-ниска от 19 градуса. Хладният въздух и резките температурни колебания може да се окажат пагубни за антуриума.
Растенията са много взискателни към правилното поливане и високата влажност на въздуха. Те не понасят както засушаването, така и преовлажняването на почвата. Задържането на вода в почвата предизвиква загниване на корените и появата на петна по листата, затова излишната вода в подложката трябва да се изхвърля. Златното правило е: по-добре да не е добре полято, отколкото преполято. Водата трябва да е мека (най-добре дъждовна) с температура 2-3 градуса над стайната.
За поддържане на необходимата въздушна влажност на въздуха цветето трябва често да се пръска с пулверизатор. Но до вечерта листата му трябва да изсъхнат, като следва да се внимава да не се мокрят цветовете, за да не се появят грозни петна по тях. Може до саксията да се постави съдина с вода, която също ще свърши добра работа за овлажняването му.
За да цъфти обилно, на антуриума са нужни много хранителни вещества. Затова от пролетта до есента той се подхранва с минерални торове два пъти седмично, а през зимата – веднъж месечно.
Размножава се с разделяне на възрастните растения, със стъблени резници и семена. Хибридните форми се размножават само вегетативно, за да се запазят качествата на майчиното растение.
Отгледаните от семена антуриуми зацъфтяват след 3-4 години. Младите растения се пресаждат в нови съдове ежегодно, а по-възрастните – през две години през март-август, като се внимава да не се повредят крехките корени. За отглежд...