зелен дом   горещ телефон на фирма "Чистота" за сигнали на граждани - всеки ден - 032/ 67 58 17

Знаете ли, че всъщност има евтин и екологичен начин да поддържате дома си прохладен през горещите летни месеци? Оказва се, че някои от стайните растения всъщност могат да ви помагнат именно за това. Ето кои са най-подходящите:

Според разнообразни научни проучвания растенията могат да променят температурата на земната атмосфера чрез процеса на фотосинтеза. Горската растителност произвежда големи количества транспирация, която увеличава водната пара в атмосферата, причинявайки повече валежи и често подсилва охлаждането чрез блокиране на слънчевата светлина.
Транспирацията се случва, когато атмосферата се загрява - растенията често изпускат излишната вода във въздуха от листата си и чрез отделяне на изпарена вода растенията охлаждат себе си и заобикалящата ги среда.
Някои стайни растения също имат тази функция, като освен това те могат да помогнат, за отстраняването на въглеродния диоксид и токсините от атмосферата. Ето и осем от най-подходящите стайни растения, който ще разхладят дома ви:
1.Фикус бенджамин
дно от малкото дървета, които растат добре на закрито, фикус бенджамин ще ви помагне да поддържате въздухът в дома си влажен и прохладен, осигурявайки толкова необходимото облекчение от топлината. Изберете високо растение с храстовиден връх, което би могло да послужи като малък навес за други растения под или около него. Като групирате растенията заедно, те ще създадат своя собствена малка атмосферна екосистема, подобрявайки околната влажност. Не забравяйте да поливате редовно през летните месеци и позиционирайте фикуса си на шарена сянка!
Съвет: Фикусът пие повече, когато е поставен на по-светло място, отколкото на сенчесто, така че не забравяйте да го поливате редовно!

2.Алое вера
Известен със своите лечебни ползи, особено за кожни проблеми като ухапвания от насекоми и изгаряния, това невероятно растение има и много други ценни свойства. Високото съдържание на вода в листата му означава, че когато транспирира, то отделя хладна изпарена влага във въздуха.
Тъй като също така абсорбира въглероден диоксид и освобождава кислород през нощта, отгелждането на алое вера в спалнята може да ви помогне да спите по-добре. Друга причина да изберете алое вера е, че помага да се премахне формалдехидът и бензолът и от въздуха.
Съвет: Растението предпочита разумно количество слънце с редовно поливане през топлите месеци, но много малко влага през зимата.

3. Бамбукова палма (Chamaedorea seifrizii)
Тази малка палма, родом от Мексико и Централна Америка, рядко достига два метра, а големите й листа спомагат за действието й като отличен овлажнител на въз...