Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Българската VR платформа QuarkXR набира милион и половина евро инвестиции

Българската стартъп компания QuarkXR, която разработва решения в областта на виртуалната и разширената реалност, е напът да събере повече от милион и половина евро в няколко кръга от инвестиции. Компанията ще си осигури финансиране от родни и чуждестранни рискови фондове, както и от частни инвеститори. Към момента основен инвеститор е българският фонд Vitosha Venture Partners, а друга част от парите ще бъде набрана от бизнес ангели чрез румънската инвестиционна платформа SeedBlink.
QuarkXR е сред най-иновативните български компании в сферата на виртуалния свят. Мисията на стартъпа е да осигури инфраструктура за безпрецедентно VR изживяване. Подобни VR решения вече се използват широко в различни области като развлечения и игри, където големите имена в индустрията са фокусирани върху предоставянето на висококачествени виртуални продукти. Сред тях са компании като PokerStars, които предоставят платформа за класическата игра на покер във виртуалния свят, както и PlayStation, чиито нови заглавия са ориентирани към потребителите, търсещи напълно потапящо изживяване.
Наред с гейминга, виртуалните продукти вече имат широко приложение в индустрията и в бизнеса. Един от основателите на QuarkXR Красимир Николов разказва, че мисията на компанията е насочена именно към големите индустриални клиенти, които са в търсене на модерни технологични решения в областта на разширената реалност. В това число влизат бизнеси в сектора на архитектурата, отдалечената работа, здравеопазването, машиностроенето и много други.
QuarkXR е основана през 2016 г. като компания за разработване на софтуерни решения в областта на визуализациите. Първоначално те работят върху безжични устройства за VR и AR, но постепенно се преориентират към облачните услуги, които дават възможност за други VR разработчици и индустрии да използват платформата им. Иновативното решение, което компанията предлага на своите клиенти, е възможността да се потопят във виртуалния свят и да използват възможностите за добавена и разширена реалност, без необходимостта от свръх мощен компютър или скъпо устройство. Облачната технология на QuarkXR позволява бързо и лесно свързване с най-близкия до потребителя сървър, за да може да се наслади на висококачествено изживяване само с чифт VR слушалки.
Технологията намира най-добро приложение в сферата на телекомуникациите, както и в автомобилостроенето, където има необходимост от качествено и безопасно обучение на кадри. QuarkXR вече работи с редица големи имена, сред които световният доставчик в сферата на автомобилните и индустриални технологии Bosch, немският туроператор TUI, както и телекоми като Deutsche Telekom, Orange France, Telenet. Най-популярните предложения на QuarkXR към момента са решенията в областта на отдалечената работа, обучението на персонал и виртуалните шоурумове.
Освен впечатляващото портфолио от клиенти, българската компания има и редица признания и отличия в технологичния свят, като едно от тях е за пионер в областта на смесената реалност от американския технологичен лидер Nvidia. QuarkXR беше избрана да се включи и в акселераторската програма на Bosch – Startup Harbour за проекти от ново поколение в областта на изкуствения интелект, дигитализацията и IoT (интернет на нещата). Програмата дава възможност на млади стартъпи да работят рамо до рамо с експерти в областта на иновациите и да получат ценен опит и знания, както и да участват в разработването на реални бизнес проекти.
За първа година Bosch – Startup Harbour беше отворена за достъп и за други компании извън границите на Германия, като две от трите избрани технологични стартъпа са български. Редом с QuarkXR в програмата ще се включи и Efemarai, създадена през миналата 2021 г. от Свет Пенков и Даниел Ангелов. Efemarai е компания, която се занимава с тестване на модели за машинно обучение и тяхното подобрение, с цел по-ефективно имплементиране и предотвратяване на проблеми в различни сфери и индустрии.
С планираните инвестиции, възлизащи на над милион и половина евро, QuarkXR цели да разгърне потенциала си и да достигне до нови пазари и световни клиенти. В настоящия рунд компанията вече е събрала близо половината от желаната сума, която планира да използва, за да разрасне екипа си. В момента стартъпът се състои от едва 10 души, като целта на екипа е да отвори чисто нов отдел по маркетинг и продажби в САЩ, където е регистрирано и дружеството-майка на QuarkXR.

Публикувана на
23 Декември 2022 година