Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Кой влюбен в Пловдив посланик е щастлив да мине с жена си по Главната

Видяна: 195360 пъти

„С жена ми сме влюбени в Пловдив. Този град е в сърцата ни. За нас той е един от най-красивите в Европа. Много пъти сме идвали под тепетата. Иска ни се още по-често да бъдем там. Голямо щастие е да минеш по Главната му ”. Тази изповед направиха пред „Пловдивмедия” посланикът на Молдова у нас Негово Превъзходителство Штефан Горда и чаровната му съпруга Лидия по време на неотдавнашния официален прием, който те дадоха в хотел „Радисън” в столицата за Националния празник на страната – Деня на независимостта.

Катя КАЗАКОВА

„Срещал съм се и с кмета Иван Тотев. Впечатлен съм от него! Млад и амбициозен човек, с лидерски качества. Шанс е за този град на културата и толерантността, че имат такъв градоначалник.”, каза още захласнатият по града на тепетата молдовски дипломат. И допълни: „Много ми се иска Молдова активно да участва в проявите през 2019 г, когато градът ви ще е културна столица на Европа. И ние имаме какво да покажем. Да не забравяме, че Пловдив и Кишинев отдавна са градове-побратими!”.
Като посланик на държавата, в която живеят 65 000 българи, той е удовлетворен да отбележи, че в под тепетата почетен консул на Молдова е много успял пловдивчанин – инж. Веселин Чипев. „Млад, интелигентен, знаещ езици, бизнесмен, който инвестира милиони в своя град. Случихме с него – невероятно инициативен е. Сега по негова идея се учредява Българо-Молдовска търговско промишлена камара, която той лично ще оглави. Очакваме ваши и наши фирми да се включат в нея и да развиват изгодни за двете страни отношения занапред. Уверен съм, че за дейността на почетния ни консул в Пловдив тепърва много ще се говори.”
Според съпругата на посланика Лидия Горда България и Молдова могат успешно да си сътрудничат в областта на науката, културата. И в частност модата. Тя посочи елегантната си рокля в екрю , гарнирана с черна дантела: „От молдовски дизайнери е!”.
В словото си на приема посланик Горда специално посочи: „България е една от първите държави, която призна нашата независимост. Тя беше и сред първите държави-членки на Европейския съюз, която ратифицира Споразумението за асоцииране на Молдова към общоевропейското семейство.”
Голяма група от пловдивчани също беше сред гостите на празника. Сред тях бяха бившият шеф на Общинския съвет видният архитект Илко Николов, кметът на район „Северен” инж. Ральо Ралев и общинският съветник от ГЕРБ бизнесменът Иван Вичев. Тримата разговоряха с почетния консул на Молдова в Пловдив инж. Веселин Чипев за идеите, които той има специално за развитието на молдовско-пловдивското партньорство. Впечатлен съм, явно е много инициативен, не е човек на приказките!”, коментира кметът на Кършияка.
„Очаквам отношенията ни с Молдова силно да се задълбочат. Особено след като учредим Българо-Молдовска търговско промишлена камара. Всеки е добре дошъл в нея. Фирмите от двете страни ще си сътрудничат, ще търгуват. Особено в областта на селското стопанство и винопроизводството.”, каза пред „Пловдивмедия“ инж. Чипев.
На въпрос какво ще разкаже за семейството си, той веднага се похвали с дъщеричката си Моника. Малката е била първолачка у нас, но втори клас са я записали в училище в Дубай. „Знанията й отговарят за трети клас, но предпочетохме да върви с връстниците си. Ще учи на английски и арабски език“, обяснява таткото, който има успешен бизнес в арабската държава.

Публикувана на
03 Октомври 2016 година