Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Римският стадион разтърсен от дрон-филмово шоу, бъркат почетен консул с холивудска звезда

Видяна: 184480 пъти

Римският стадион беше разтърсен от невиждано дрон-филмово шоу в петък вечерта. Там започна първият за България и втори в света след този в Ню Йорк дрон филмов фест DroneUp International Film Festival, организиран от интернационален екип с българи от Дания, французи и поляци. Провежда се под егидата на пловдивската община и с партньорството на Почетното консулство на Молдова в Пловдив и Международния панаир под тепетата.

Динко ПЕТКОВ
5-членно международно жури, начело с култовия режисьор Златин Радев, е подбрало 36 филма на дрон-творци и продуценти от 32 държави. Те ще бъдат представени през двата дни на феста в шест тематични категории: Природа; Градове; Екстремно, диво, култура и спорт; Пътуване; Разказ и история; включително и категория, която е специализирана за България и български дронисти. Най-добрите ще получат дрон-Оскарите.
“Целта на DroneUp е да бъде едно по-различно събитие. Искаме да покажем на публиката как нашия свят,който твърдим, че познаваме добре, и как нашето еднообразно всекидневие придобиват една съвсем различна красота и динамика, когато ги погледнем от птичи поглед. Горди сме, че ще можем да направим точно това в нашия великолепен Пловдив”, заяви мениджърът на DroneUp International Film Festival Петьо Петков, роден в Пловдив, живеещ от 20 години в Дания.
Както организаторите обещаха, преди началото на дрон-филмовите прожекции, надошлите около 3 хиляди пловдивчани видяха шоу, наподобяващо в умален мащаб на откриването на Игрите в Рио. Изумителен състав за народни танци взриви публиката. Танцьорите не бяха в носии, а облечени в делничните си дрехи. Сред тях имаше и съвсем млади, и по-възрастни. Но всички до един играха така сърцато, че вдигнаха адреналина на част от зрителите и те се хванаха на хорото. Последваха дрон демонстрации, музика с пловдивския DJ Skill и световния шампион по бийтбокс Skiller, както и други изяви на живо.
По програма официален старт на феста трябваше да даде кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той обаче не е успял да се върне в Пловдив от Тутракан и “лентата преряза зам.-кметът Амелия Гешева, чиято заслуга за провеждането му е специална.
“Отиваме на дрон-феста!”. Това най- се чуваше вчера вечерта по Главната, в отговор на въпроса “Накъде така?”
“Супер!”, “Браво!”, “Яко”, “Чудесно!”, така реагираха зрителите, препълнили Римския стадион, както и тези, наобиколилите го плътно горе.
“Ето, това значи Европейска столица на културата, да видим свят. А не да ни слагат разни картонени кутии, дънери и други измишльотени по улиците, с претенции, че представляват голямо изкуство”, коментира възрастен пловдивчанин, представил се като “стар музикант от Операта.
“Разбрах, че такъв фестивал другаде не е правен. Избрали са да е точно в Пловдив. Поздравления. Международна култура му трябва да града ни. Може за станем дрон-филмова столица, защо не!”, смята пък учителка от Английската гимназия.
“А, това сигурно е холивудска звезда. Напомня ми за някой, от един хитов филм, ама не мога да се сетя за името. Страхотен е, браво, че са го докарали в Пловдив!”, това казваше младеж, сочейки на гаджето с към първия ред, където, обаче, не беше седнал представеният за холивудски актьор, а супер елегантният почетен консул на Молдова в Пловдив Веселин Чипев.
“Моите адмирации за DroneUp International Film Festival. Радвам се, че се провежда именно в Пловдив. Носи международен авторитет на града. За нас е чест като Почетно консулство на Молдова да сме сред партньорите на феста. Много държа и Молдова да стане съпричастна към празниците, че Пловдив е европейска столица на културата 2019 г. Мисля как да се включим. Защо да не направим, да речем, един фест на Световното вино в Пловдив! Молдова е прочута в целия свят със своите уникални изби. Сещам се за известната като легендата на Молдова 120-километрова подземна изба в град Крикова. \Филм за нея може да видите тук\ . Втората по големина в света е. Прочути личности дават там на съхранение свои колекции вино. Наемът е 1 евро на бутилка годишно. Някои оставят по 2-3 хил. бутилки. Жалко, че там не може да се направи филм с дрон, за да видите каква красота е.”, коментира почетният консул на Молдова.
Дрон-филмовият фест продължава и в събота. Входът е свободен.

Публикувана на
19 Август 2016 година