Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Здравите хора да не носят маски, по-опасно е

”Здравите хора няма нужда да носят маски. Дори да си сложите маската, абсолютно невъзможно е да не я докосвате през целия ден. И ако ръцете ви са заразени, ще заразите и маската.”

Това заяви пред Нова телевизия председателят на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила.
"Възможността да се заразите по този начин, е по-висока. От друга страна твърдението, че маската предпазва, не е вярно. Моделът на предаване е при директен контакт, кихане и кашляне, както и достъп до заразени повърхности.„Ако някой ти кихне в лицето, с маската ще предпазиш устата и носа, но не и очите. Това е въздушно-капкова инфекция. Добри са многопластовите маски, но практически те не се намират. Най-важното е да ограничат излизанията си и да не попадат сред големи колективи от хора. Освен това казвам на всички: Купувайте си и пийте витамин С и Д. Разбира се, витамин С го има във всички плодове и зеленчуци, но добавянето на още – до 1 грам на ден, не е за пренебрегване. Витамин Д, например по 5 капки на ден върши добра работа – аз също ги ползвам. Те вършат работа, укрепват имунитета. Витамините са полезни и за всички с хронични болести, с диабет също.”, съветва пък доайенът на кардиологията у нас проф. Младен Григоров.
Маска трябва да се носи от болен, за да предпази здравите. Носи се от медицински работници, за да предпазят пациентите. Помещенията също трябва да се чистят и дезинфекцират всеки ден." , обясни още той.
„Нашите кабинети се превръщат в инкубатор на вируси. Ако започнем да ги затваряме за карантина, нали си представяте какво ще стане? Трябва да пазим лекарите”, Това заяви пред Нова телевизия пулмологът София Ангелова. „Вирусът живее до 6 часа върху повърхности. Докосваме лицето си около 90 пъти в деня. Можем може да попадне през лигавицата на очите, носа и устата. Трябва да има и хигиена на устната кухина. Хубаво е да си направим гаргара със сода за хляб и вода, когато се приберем”, каза още тя. И също смята, че маските трябва да се носят от болните хора. „Ако някой е болен и е кихнал, вирусът попада върху парите. После докосваме банкнотата и си пипаме лицето. Съответно се заразяваме. Същото е и с дрехите. Трябва да ги проветряваме”, заключи лекарката.
Прочутият диетолог Елена Соломатина пък посочи храните, които трябва да консумираме при опасност от коронавирус. При липса на витамин А съветва да обогатите менюто си с боб, моркови, тиква, цвекло и черен дроб. Ядки, бадеми, морски дарове, млечни продукти, сушени плодове, яйца, пълнозърнест хляб и трици ще помогнат да се запълни липсата на витамини от група В. В същото време киселото зеле, цитрусовите плодове, шипките и ябълките ще помогнат за балансиране на съдържанието на витамин С, а гъбите и рибеното масло ще възстановят нивата на витамин D.

Публикувана на
12 Март 2020 година