Новина от категория В общината
Архив на публикациите

100 работници копаят канали в Цар Симеоновата градина

Въпреки че температурите паднаха под минус 5, от ранна сутрин от двете страни на главната алея бяха строени 60 работници, които участват в започнатала цялостна реконструкция на Цар Симеоновата градина. От понеделник може да станат и 100, заяви Ангел Даскалов, технически ръководител на обекта от фирма “Запрянови”.
Тя е наета от общината да изпълни първия етап от проекта на стойност 2,8 млн. лева. Работниците имат задача да прокопаят 12 километра канали за поливната система и още толкова - за кабели, които ще захранват парково осветление.
"Не вкарваме машини, всичко се прави на ръка, защото трябва да пазим корените на дърветата", обясни Даскалов.
Цялата градина ще бъде снабдена с капково напояване, което слага край на поливане с маркучи, кал и потънали под вода алеи и тревни площи. Новите водопроводи ще захранят пресъхналите езера и фонтани.
През лятото дори и двете бетонови чаши до Военния клуб и паметника на Гюро Михайлов бяха празни. Без капка вода от доста време е и фонтан “Деметра”.
Строителите трябва да възстановят подаването на вода, а освен това да оборудват всички водни площи с пречиствателни съоръжения, за да не приличат на блато. В средата на градината, опасана с ограда, ще се строи беседка - лека метална конструкция с пейки и покрив. Условието на Националния институт на недвижимо културно наследство е постройката да е подобна на някогашната, служила за почивка./Dirbg

Публикувана на
31 Януари 2014 година