Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Музикант от операта лихварства

До 10 години затвор и конфискация на имуществото заплашват музикант от оркестъра на пловдивската опера, който ще бъде съден за незаконна банкова дейност.40-годишният Красимир Байрямов успял да се замогне значително и от април 2005 г. решил да си набавя допълнителни доходи с лихварство, се казва в обвинителния акт на Окръжна прокуратура.
Предоставял заеми на хора в затруднено положение, като им искал значителни суми над главницата. Обезпечавал кредитите с ипотеки на жилищата им. Клиенти си намирал, като посещавал заложна къща на негов приятел.
Първия заем от 18 000 лева отпуснал на Борис Власев със срок на погасяване 7 месеца. Длъжникът успял да върне сумата с 5400 лева отгоре и така спасил жилището си.
Таня Рангелова прибегнала до услугите на музиканта, като поискала 5000 лева за 2 години. Докато изплати заема, сумата станала двойно по-голяма от главницата. Тя отново потърсила лихваря, като този път взела от него 20 000 лева за срок една година и му върнала близо 10 бона отгоре.
Василка Стоянова пък получила 20 000 лева, но не могла в рамките на договорения срок от година да върне общо 32 000 лева. Така загубила апартамента си, който Байрямов пуснал на публична продан.
За периода от 6 април 2005 до 20 февруари 2009 г. музикантът се обогатил с 30 000 лева и продал жилище на длъжник. Сега той ще отговаря пред Темида за незаконна дейност, тъй като само банките могат да предоставят заеми.
Музикантът-лихвар се признал за виновен, което може да смекчи частично наказанието му./24 часа

Публикувана на
12 Януари 2014 година