Новина от категория България
Архив на публикациите

За 18-ти път Празник на горнооряховскиа суджук

За 18-и път жители и гости на Горна Оряховица отбелязват Празника на горнооряховския суджук. Събитието предлага на посетителите димящи скари, щандове на занаятчии и търговци, детски кът, фермерски пазар, много музика и танци.
Официалното начало на празника беше оповестено от глашатай в народна носия, а приветствие към присъстващите отправи заместник-кметът на Горна Оряховица Петя Иванова. Тя подчерта, че това е първият кулинарен празник в нашата държава, а горнооряховският суджук е прославил града не само в страната, но и извън нейните предели. Много са легендите, които разказват откъде започва всичко, каза Иванова. Можем да се върнем в далечния 16-и век, когато тук са посрещнали Рустем паша. Той бил богато нагостен с този вкусен деликатес и по-късно благодарение на гостоприемството на горнооряховчани цялата околия продължила да се ползва с привилегии.
Хо-късно елището Ряховица се превръща в един от централните пазари в османската империя.
На официалната сцена се качиха Румяна Добрева и Иван Стефанов, собственици на двете фирми, които единствени в България имат право да произвеждат и продават горнооряховски суджук.
За доброто изсушаване на горнооряховския суджук навремето се е разчитало на благоприятния местен климат, осигуряващ сухи и студени слаби въздушни течения, както и характерната за района бяла плесен, която не позволява на мазнините да гранят, обясни на публиката водещата на събитието. Тя посочи и 10 неписани правила за правилната консумация на горнооряховския суджук. Първото е да се разпознава истинския, второто – за нарязването му да се ползва добре наточен нож, а третото – преди рязане да се отделя ципата от суджука.
Следващите са да се използва дъска за рязане, да се реже на тънки парчета, а по време на нарязването му да се пазят пръстите и да не се преглъща шумно. Останалите правила са при консумирането на суджука да се взема само по едно парче, да се яде бавно и с качествена напитка, а най-вече - да се хапва с приятели, посочи водещата.
Първото българско защитено географско указание „горнооряховски суджук“ е утвърдено в европейския регистър с подписания регламент №1370 от 21 декември 2011 г. на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.лупа

Публикувана на
15 Юни 2025 година