Защо да добавяте дафинов лист към кафето - отговорътна този въпрос ще ви изненада, според д-р Наталия Балан. Експертът споделя, че кафето отдавна е една от най-любимите напитки на много хора. Но то може не само да ви зареди с енергия и да ви даде сили да продължите напред и да постигнете постижения през целия ден, но и да ви даде по-добро настроение.
Дафинов лист в кафето
“Много от специалните ценители на тази напитка обичат да добавят различни подправки към кафето, които правят вкуса му още по-богат и го изпълват с нови нотки. Например, традиционно към напитката се добавят канела, кардамон, ванилия, карамфил и джинджифил. Също така чудесни добавки са индийско орехче, анасон, звездовиден анасон, кимион и бахар.
Малко хора обаче осъзнават, че дафиновият лист може да се добави и към кафето. Една необичайна комбинация не само ще създаде уникален вкус, но и ще направи напитката много здравословна”, казва експертът.
Факт е, че тази подправка ще направи вкуса на напитката уникална и ще я изпълни с пикантни нотки. Дафиновият лист може да подобри вкуса на кафето, което определено ще се хареса на мнозина. Освен това такава напитка ще донесе не само удоволствие, но и ползи.
Как се прави кафе с дафинов лист
Подправката трябва да се добави към напитката веднага след като се свари и се слага директно във вашата чаша. Ако пиете разтворимо кафе, тогава дафиновият лист може да се добави веднага след заливане с вряла вода. Трябва да изчакате само минута и да премахнете листата веднага щом усетите характерната миризма на дафинов лист. Не трябва да го оставяте да престои повече - това ще придаде горчив вкус на напитката.
Поради тонизиращите свойства на тази напитка, трябва да се пие преди обяд.
Ползи от кафе с дафинов лист
Дафиновият лист съдържа много полезни вещества и витамини, които, разбира се, освобождава в напитката, докато е в чашата. В резултат на това тази комбинация ще създаде здравословна напитка, която ще има противовъзпалителни свойства и ще ви изпълни със сила и енергия. Тя ще помогне в борбата с умората, служи като отличен антидепресант и ще възстанови нервите ви, казва още експертът. Специалистът пояснява, че всичко това се дължи на ползите от дафиновия лист.
Ползи от дафиновия лист
Дафиновите листа се използват като лекарство много преди нашата ера. Използвани са от Хипократ, Гален и ал-Рази за лечение на различни заболявания. Дафиновият лист има следните полезни свойства:
• нормализира храносмилането и подобрява апетита;
• прочиства кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане;
• облекчава възпалителния процес в организма, особено добър при възпаление на ставите.
• извежда от тялото шлаки, токсини, соли, помага за отслабване;
• укрепва имунната система, помага при грип и настинки, подобрява работата на дихателните пътища;
• помага за успокояване на симптомите на алергия;
• нормализира работата на нервната система, действа успокояващо;
• има антисептично и противогъбично действие;
• подобрява състоянието на косата, помага да се отървете от пърхота.
Дафиновият лист е богат по своя химичен състав на голям брой полезни вещества. Той ще обогати човешкото тяло с витамини като: A, B1, B2, B6, B9, C, PP. Съдържа голям брой микроелементи, като: магнезий, манган, калций, фосфор, натрий, цинк, желязо, селен, мед. Също така в състава си дафиновият лист съдържа следните полезни елементи: фитостерин, нишесте, камфор, линалол, танини; маслена, лауринова, оцетна, капронова, мравчена киселина.
Подправката от дафинов лист има лек пикантно-сладък аромат и горчив вкус. Винаги се добавя за приготвяне на супи и бульони. На негова основа се приготвят голям брой сосове. Това е една от задължителните съставки за консервиране. Смленият дафинов лист е чудесен за мариноване на месо, риба, раци и раци и гъби. Етеричното масло от дафинов лист се добавя към сладкарски изделия и ликьори.
По-добре е да добавите дафинов лист към първото и второто ястие в края на готвенето, 5-15 минути предварително, и след това го извадете. По-добре е да добавите смлян дафинов лист към сосове и маринати.
10 Януари 2025 година