Тромбозата на дълбоките вени е опасен процес, който понякога може да възникне без видима причина. Заплахата е, че гелообразните съсиреци по стените на кръвоносните съдове могат да се откъснат и да се движат през кръвния поток, блокирайки жизненоважни артерии, съобщава д-р Суни Пател.
„Яжте тази храна 2 пъти седмично - и в съдовете няма да се образуват тромби: съсиреците няма да се утаят дори в дълбоките вени“, казва още лекарят.
Храната, която предпазва от тромбоза
Студеноводната мазна риба, богата на омега-3 мастни киселини, е надеждна защита срещу тромбоза, съобщава д-р Суни Пател. Той препоръчва да я включите в диетата си поне 2 пъти седмично.
"Не е нужно да купувате скъпа риба. Най-голяма полза за кръвоносните съдове ще имат сьомгата, скумрията, пъстървата и сардините - тези видове риби имат противовъзпалителни свойства и намаляват риска от съсирване на кръвта", отбелязва лекарят.
Други храни, препоръчани от лекаря, включват горски плодове, чесън, черен шоколад и зелен чай.
"Включвайки ги в диетата си, ние благоприятстваме здравето на сърдечно-съдовата система", допълва д-р Пател.
18 Ноември 2024 година