Сърдечно-съдовите заболявания заемат водеща позиция по разпространение. Някои витамини и микроелементи, съдържащи се в храната, могат да предотвратят тяхното развитие, съобщава сърдечно-съдовият хирург, флеболог, кандидат на медицинските науки Максим Абасов.
"Обикновено магнезият се свързва със сърдечно-съдовото здраве. Но не той, а една друга добавка намалява смъртността от всяко сърдечно-съдово заболяване с цели 32%. Омега-3 мастните киселини са протектор на сърцето“, казва специалистът.
Според доктора учените в САЩ и Китай са изследвали резултатите от 884 изследвания, в които са участвали общо 883 627 души. Експертите са оценили ефектите на 27 различни хранителни вещества и микроелементи върху резултатите от сърдечно-съдови заболявания.
Изследователите са установили, че приемът на Омега-3 мастни киселини помага за намаляване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания със 7% и риска от инфаркт на миокарда с 15%. Диетичният прием на фолиева киселина намалява риска от инсулт с 16%. Лекарят изтъква специалното значение коензим Q10, който намалява риска от смъртност от всяко сърдечно-съдово заболяване с 32%.
Освен това са идентифицирани ползите от консумацията на магнезий, цинк, липоева киселина, куркумин, флавоноли и кверцетин за здравето на сърдечно-съдовата система.
Като цяло всички видове мазнини изпълняват следните функции в тялото:
• играят ролята на източник на енергия: един грам мазнини съдържат малко по-малко от девет килокалории;
• подобряват вкуса на храната;
• насърчават производството на топлина;
• осигуряват енергиен резерв;
• насърчават усвояването на мастноразтворимите витамини (A, D, E, K).
"Наситените мастни киселини не трябва да съставляват повече от 10% от ежедневната ви диета, тъй като те стимулират производството на холестерол в тялото и повишават нивата на триглицеридите в кръвта. Триглицеридите служат като източник на енергия, но в големи количества те допринасят за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Наситените мазнини се съдържат в червеното месо, кокосовото масло, палмовото масло и маслото. А ненаситените се намират в рибното, маслиновото, рапичното и слънчогледовото масло", казва специалистът.
Ненаситените мастни киселини, като омега-3 (алфа-линоленова киселина) и омега-6 (линолова киселина), не могат да бъдат произведени от човешкото тяло. Можем да си ги набавим само от храната.
Най-важните омега-3 мастни киселини включват:
• Алфа-линоленова киселина (ALA) – 18 въглеродни атома.
• Ейкозапентаенова киселина (EPA) – 20 въглеродни атома.
• Докозахексаенова киселина (DHA) – 22 въглеродни атома.
Алфа-линоленовата киселина е от съществено значение за здравето, но не се синтезира в тялото. Получаваме я с храната. Тялото преобразува ALA в EPA и след това в DHA, но в много малки количества. Следователно EPA и DHA също трябва да се набавят от храна или хранителни добавки. /блиц
16 Ноември 2024 година