В рамките на фестивала „Улица Станционна“ шеф Ники Тодоров се развихри и забърка паеля по рецепта, с която ще участва на кулинарното световно първенство за приготвяне на паеля World Paella Day Cup. То ще се проведе на 20 септември във Валенсия. Готвачи от Ирландия, Франция, Италия, Румъния, Колумбия, Мексико, Перу, Пуерто Рико, Обединените арабски емирства, Китай и Япония са сред финалистите за престижния конкурс, а Николай Тодоров ще представя България.
Демонстрационната паеля на фестивала в Пловдив бе с месо от пъдпъдък, патешко месо и чипс от еленски бут и декорирана с хвойна. Хвойната като подправка е рядко срещана в българската кухня, но за нея се знае, че се комбинира чудесно с дивечово месо. Другите съставки от рецептата останаха тайна.
Хората, оказали се на точното място в точното време, опитаха паелята и дадоха мигновена оценка като за „кулинарен шедьовър“. За тези, които закъсняха за дегустацията, остана вариантът да си закупят. Порцията струва 15 лева.
Снимки от Наташа Манева
07 Септември 2024 година