Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

От петък ще сме като русенско варено в собствен сос

Не за първи път е топло. През 2000 година в София беше поставен рекорд от 40,2 градуса. Не вярвам да се по-добри, но ще бъде много топло. И американският, и европейският модел казват, че до второ пришествие ни чакат горещи, горещи и много горещи дни. Това каза за бТВ климатологът проф. Георги Рачев.
„Вчера и днес ще бъде като подготовка за това, което ни очаква в събота, неделя, понеделник и особено във вторник, когато на някои места ще има и над 40 градуса“, поясни той. В Лом, Русе и Свищов градусите от вторник ще бъдат 43.
„От петък започва наистина турбожегата. И в събота, и в неделя ще бъде много, много топло. Ще дойдат и екваториалните нощи, когато рано сутрин, преди изгрев слънце, температурите ще бъдат над 25 градуса“, допълни климатолът.
„И коктейлите не помагат, получава се русенско варено в собствен сос“, заяви проф. Рачев.
„Дори на морето ще бъде доста опасно. В Гърция и Турция ще бъде страшно топло. 2000 година беше топло, 2007 година беше също много топло и сега това лято гони уникалното лято на 2012 година – най-топлото лято в климатичната история на България. „Ел Ниньо“ вече го няма, идваме в неутралната фаза и сега идва сестричката „Ла Ниня“ – студената фаза. В резултат на това се очаква септември и октомври да бъдат малко по-хладни в глобален мащаб“, коментира спецът.

Публикувана на
09 Юли 2024 година