Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Кога картофите са опасни

Картофите могат да представляват риск за здравето на хората, тъй като имат висок гликемичен индекс. Това каза диетологът Елена Соломатина.
Тя препоръчва да се изключи от диетата на възрастните хора, както и на тези, които имат здравословни проблеми, включително диабет.

Гликемичният индекс е способността на храната да повишава нивата на кръвната захар. Когато глюкозата се повиши, това има много разрушителен ефект върху нашите кръвоносни съдове и всъщност ги уврежда, причинявайки възпаление.
"След това холестеролът се утаява, след което може да се образува атеросклеротична плака. В резултат на това някои кръвни протеини започват да се отлагат там и кръвотокът се нарушава. Понякога тази плака се отделя и всичко завършва с кръвни съсиреци“, предупреди Соломатина.
Според нея най-полезните начини за приготвяне на този зеленчук са печенето или варенето, тъй като в този случай гликемичният индекс на продукта е по-нисък от този на пърженото.
Терапевтът, диетолог, доктор на медицинските науки Маргарита Королева по-рано каза, че младите картофи, които съдържат голямо количество витамин С и минерали, се считат за най-здравословни за възрастните хора. Тя уточни, че съдържа и много калий, който е полезен за сърдечно-съдовата система на възрастните хора./ zdrave.to

Публикувана на
07 Юли 2024 година