Новина от категория България
Архив на публикациите

Рок група отсвири новите месии от „Величие“

Скандал гръмна около концерта, организиран от партия "Величие" на 22-ри юни край Историческия парк във Ветрино. От групата обясниха, че причината са думите на Николай Марков относно Васил Левски и други национални герои, изречени наскоро в онлайн подкаст.
"На 22 юни 2024 година ние от "Епизод" бяхме поканени да изнесем концерт в историческия парк до с. Неофит Рилски (Варна). Преди дни станаха известни думите на Николай Марков, с които той поругава Васил Левски и другите български национални герои. Същият човек е свързан с историческия парк. Ние от "Епизод" не можем да присъстваме на този концерт. Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век. Решението ни не е политическо. Страна в политиката ние никога не сме вземали. То е чисто човешко", пишат от бандата.
В официалната програма за събитието на 22 и 23 юни в Исторически парк, озаглавено Международен Средновековен събор "Ново начало" 2024, е обявено, че сред изпълнителите ще бъде Невена Цонева, която наскоро напусна "Ку-Ку Бенд" заедно с половинката си Венелин Венков.
Изказването, заради което от група "Епизод" отказват участието си на събитието в Исторически парк, Николай Марков направи в онлайн подкаст. Ето какво гласят думите му:
"Знаете ли защо се появява Левски на сцената? То не са го празнували Левски. Левски става национален герой, защото трябва да имаме национални герои - да се произведат. Кое е нещото, което Левски... какво е толкова Левски? Левски се опитал да направи нещо и ние сега го веем като байряк във всеки кабинет...
В този геополитически сблъсък Русия си проектира една държава и си я прави. Естествено, създава я от нула, прави дружества и ни издига - да имаме армия, да имаме съзнание национално. Кой българин е имал национално самосъзнание преди 145 години да управлява държава? Бихте ли ми обяснили? Един? От 500 години без държава и се появява един, който може да управлява държава. Вижте, това са глупости. Бащите на тия възрожденци знаете ли какви са били? Въшльовци. Да имаш мечти, да отидеш в чужбина да видиш нещо и да се присъединиш към някое въстание примерно... това не значи, че имаш съзнание да управляваш държава".лупа

Публикувана на
20 Юни 2024 година