Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Съд забрани на транссексуална плувкиня да се състезава с жени

Спортният арбитражен съд в Лозана взе окончателното решение да не допусне транссексуалната плувкиня Лиа Томас на олимпийските игри в Париж.
Родена като Уил преди 24 години, Лиа Томас се превърна в лицето на борбата на транссексуалните за участие в спортни събития. Няколко пъти тя участва при дамите, като дори стана шампионка на САЩ през 2022 г. в дисциплината 500 ярда свободен стил.
Това предизвика редица скандали и недоволство от страна на конкурентките ѝ, които заявиха, че е неприемливо плувец/плувкиня с мъжки гениталии да бъде с тях в басейна и дори в съблекалнята.
От Международната федерация по плуване вече обявиха, че няма да допускат в женските категории трансспортисти, които не са завършили прехода си от единия в другия пол преди 12-годишна възраст.
Така Томас, въпреки че участваше в турнири в САЩ, не може да покрие нормативи за олимпийските игри. Според плувкинята и адвокатът ѝ, това е дискриминация.
Според съда обаче, не е. Особено, след като международната федерация обяви, че иска да създаде специални турнири именно за транссексуални спортисти. блиц

Публикувана на
15 Юни 2024 година