Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Европа повежда война срещу дигиталните номади. А в Пловдив не ги закачат

В Европа се надига вълна на враждебност срещу дигиталните номади - мобилните хора, които съчетават работата си с пътувания. По принцип те са добре платени и са желани туристи навсякъде, някои страни дори въведоха и въвеждат специални облекчени визи за тях.
Катя КАЗАКОВА

Но все повече собственици на кафенета и закусвални - във Виена, Берлин, Париж, Лисабон и др., негодуват, че клиенти с лаптопи окупират масите с часове, понякога дори по цял ден, а си поръчват само кафе с вода или разхладителна напитка, пише в публикация на infotourism.net.
Испания от години се смята за една от най-привлекателните дестинации за дигиталните номади - с хубав климат, прекрасна природа, културни забележителнсти, богата история. Но напоследък все повече заведения започнаха да въвеждат ограничения срещу заседяването на посетители, които работят дистанционно. В опит да се справят с проблема кафенета и снекбарове във Валенсия и Барселона спират WiFi. Други директно са сложили табели, че в най-натоварените часове преди обяд не се разрешава заведението да се ползва като "изнесен офис".
Има и други рестриктивни мерки - почасово заплащане за ползвания интернет или пък такса "лаптоп". Понякога сядащите да работят за дълго биват настанявани с уговорката, че ако има наплив от клиенти, ще бъдат приканени да се преместят другаде.
По време на ковид кризата заведенията страдаха от "локдауните" и когато започна отхлабване на рестрикциите, ухажваха дигиталните номади и дори им обзавеждаха специални кътове за работа с точки за зареждане на лаптопите. Но нещата се променят.
Как е в Пловдив с дигиталните номади? Те също станаха напаст. Предимно са чужденстранни студенти, които ползват кафенетата за учене. Нормална гледка доскоро беше в едно от кафенетата на МОЛ „Марково тепе“ всяка маса да бъде заета само от един студент, разположил се на нея с компютъра си. Посетителите влизат, оглеждат се за свободно място и като няма такова, си тръгват. А дигиталните номади стоят с часове на чаша кафе или безалкохолно, все едно че са в някоя институтска библиотека. Те се държат много нагло и нахално спрямо евентуални клиенти на заведението. Виждайки, например, че на масата има само един студент, хората вежливо питат могат ли да седнат на свободните места. Отвръщат им навъсено: „Не, ще ми пречите да уча!“. Стигало се е и до конфликти. Чуждестранна студентка, която не позволи на мъж и жена да седнат срещу нея, скочи вербално срещу тях. Младо момиче, а се държеше като стара злобна махленка. Нападна българката, която беше облечена модерно, в цветни тонове: „Ти, ма, като циганка си, как смееш да пречиш на мен, аз съм тук не да пия кафе като теб, уча!“. Обижданата жена се обърна за защита към управителката на заведението. Тя обаче застана на страната на чужденката. В това време, виждайки скандала, студентите от другите маси, също заети по един човек от тях, се заиправяха заканително към негодуващите посетители. Мъжът и жената си тръгнаха, като й предрекоха на управителката, че не си знае интереса и ако така я продължава, заведението ще фалира. Думите й се оказаха пророчески. Заведението вече сложи катинар, въпреки че беше на най-атрактивното място в мол-а. Подобно е положението и в Мол „Пловдив“. Там цяло кафене също е окупирано от дигигалните номади. Засега, вероятно, го спасява от затваряне само защото е част от международна верига.

Публикувана на
15 Юни 2024 година