Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Индийските шофьори, цанени за градския транспорт, захласнати по пловдивска зам.-кметица, била като актриса от Боливуд

Две радостни новини през последната седмица взривиха пловдивчани. Едната е свързана с преизбирането на депутат, а втората е, че вече са цанени индийски шофьори за градския транспорт под тепетата. „Плодивмедия“ вече публикува празничния репортаж от общоградското веселие след като се разбра, че Манол Пейков отново ще бъде лицето на Пловдив в парламента. Чрез нашия постоянен кореспондент в Индия ще ви информираме за братските шофьори от страната на Инд и Ганг и на бенгалския тигър.

Динко ПЕТКОВ
Спазаряването на индийските факири на градския транспорт вървяло трудно. Те се дърпали от договаряне, защото разбрали, че ползващите градските автобуси в Пловдив били капризни и придерчиви. Роптаели, ако няма климатик, мръщели се, ако мирише на пор вътре в рейсовете, мърморели, ако висят повече от 5 минути по спирките. От пловдивската превозваческа фирма им обяснили, че пътниците могат да си лаят, но керванът в градския транспорт си вървял. Всеки месец общината им цакала субсидиите. А разписанието се спазвало едно към гьотере. От портфейла на пловдивския преговарящ случайно изпаднала снимката на зам.-кметицата с ресор транспорт адвокат Савина Петкова. Индийците изпаднали в захлас. Настъпила голяма врява. Разбрало се накрая, че пловдивската общинарка едно към едно приличала на много известна актриса от Боливуд. Била царица на ролите с влюбчиви жени.
Според разследване на постоянния индийски кореспондент на „Плодвивмедия“ повечето индийци, с които преговаряли да бъдат наети като шофьори в градския транспорт, били всъщност от тия, които теглили рикши. Самите те отричали, но от пловдивска страна махнали с ръка – където рикша, там и автобус-щъркел.
Прието било и настояването на индийците да дойдат в България при условие, че не бъдат сами. „А, не, не можем да приемем и жените ви!“, възкликнали от Пловдив. Оказало се, че нямали предвид половинките си, а своите домашни любимци. Един държал да вземе със себе си неразделната си кобра. Втори не мърдал без трите си свещени крави. Друг държал да бъде с неговия най-добър приятел – слона.
Още дошли-недошли индийските шофьори почнали с предложенията за подобряване на услугите в градския транспорт. Най-вече как да се реши проблемът с тъпканата в автобусите в час пик. Дали пример с железниците в Индия. Разрешено е пътниците да се возят, качени върху покривите на вагоните. Същото нещо може да стане и в Пловдив. Самият индиец-шофьор, виждайки, че вътре става навалица, веднага отпраща другите пътници на тавана на автобуса.
Щял да бъде разрешен и проблемът с липсващите климатици. Кондукторите щели да бъдат снабдени с огромни ветрила, от тези, които ползвали да им е хладно на махараджите. Кой пловдивчанин ще негодува, ако няма климатик, ама го возят като махараджа.
Предлагат и начин веднага да се ориентират къде са спирките в Пловдив. Всяка от тях вече ще носи името на някой индийски филм. Повече никой няма да казва, че иска да слеза на спирката срещу Понеделник пазара. А на спирка, наименувана на филмовия хит на Болилуд „Имай търпение“. Или пък няма да казваш, че слизаш на спирката на Сточна гара, а на спирка от популярната лента. „Внимавай в картинката“. Спирката на Централна гара може да я кръстят на филма „Тримата идиоти“. А до Камела – „Майка Индия“. На тази до хотел „Марица“ ще й подхожда името „Бродягата“.
Общинарите също няма да стоят със скръстени ръце. Те твърдят, че няма да има езикова бариера, след като бъдат наети индийските шофьори. Предстои да бъдат пуснати в автобусите безплатни самоучители, от които пътниците да научат индийски език. Вече бабата, която слиза доволна с внучето си, минавайки покрай шофьора, ще каже на малкия: Кажи, баба, тенкю на индийски!“.
Абе, кой като пловдивчани-щастливци!?Най-после ще ползват градския транспорт като бели хора.

Публикувана на
14 Юни 2024 година