Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Кои са новите депутати от Пловдив

Пловдив изпраща 12 народни представители в 50-то Народно събрание. Те са от 6 политически формации. Най-много депутати се очаква да има първата политическа сила ГЕРБ-СДС, като вероятно те ще са четирима. Коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" ще има трима пловдивски народни представители, а двама са от „Възраждане“. По един депутат ще имат БСП, ИТН и „Величие“.
Окончателно имената на пловдивските депутати ще станат ясни до дни, тъй като все още не се знае дали всички водачи ще влязат от Пловдив или ще предпочетат да станат народни представители от друг район.
Такъв е случаят с ГЕРБ-СДС, където водач на листата е Бойко Борисов. Той може да избира да влезе в новия парламент от Пловдив или 25 МИР в София. От града под тепетата влизат още втората в листата проф. Даниела Дженева, Георги Георгиев и бившият заместник-министър на регионалното развитие Деница Николова. Шанс има и доктор Валерия Славова, която е пета в листата на ГЕРБ-СДС. Тя ще влезе в парламента, ако лидерът Борисов влезе от София.
Не е ясно и откъде ще влезе водачът на листата на коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ Асен Василев. В листата на коалицията обаче със сигурност ще има разместване, заради преференциалния вот на Манол Пейков, който от четвърто го изстрелва на второ място. Ако Василев влезе от Хасково, депутатите на ПП-ДБ ще са Манол Пейков, Йордан Иванов и Стою Стоев.
От „Възраждане“ пловдивските депутати са Ангел Георгиев и Емил Янков.
В 50-то НС влиза и Иван Петков от БСП, както и Станислав Балабанов от ИТН.
Новата партия „Величие“ също има един депутат и това е лидерът й Николай Марков.
ДПС вероятно от Пловдив няма да има народен представител, но това зависи от преразпределението на мандатите.
Пловдивска област ще има 11 народни представители.

Публикувана на
11 Юни 2024 година