Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Опиталият да организира въстание се отърва само с глоба

Старши сержант Галин Генчев, който преди няколко месеца се опита да организира въоръжено въстание пред парламента се размина само с глоба. Преди дни Пловдивският военно-окръжен съд е одобрил споразумение военнослужещият да бъде освободен от наказателна отговорност и да заплати глоба от 900 лева. Това е със 100 лева под минималната, определена от закона.
Той е дългогодишен служител в авиобаза Крумово. Заеманата от него длъжност е старши авиомеханик на вертолети. Определян е като ценен военен кадър, с голям професионален опит, изпълнителен и стриктен в работата си.
До ареста му се стигна след подаден сигнал, че е подготвял въстание на жълтите павета, целящо сваляне на правителството. Започнал да агитира приятели и колеги да извършват преврат, като организират серия протести. В клипове наричал народните представители „поробители”, започнал да ги разпраща по "вайбър" на военнослужещи и цивилни. Агитирал устно и колегите си в авиобазата в Крумово да се включат в преврата.
Първият незаконен протест е трябвало да бъде на 21 януари пред сградата на Народното събрание в София и да бъде мирен. Следващите щели да бъдат въоръжени и да прераснат във всенародно въстание.
При определянето му на мярката за неотклонение старши сержант Галин Генчев е разказал, че искал единствено нещата в държавата да се променят към добро, а не да се изменя насилствено държавния или обществения ред. Споделил пред разследващите, че всичко това било на майтап.
Сред веществените доказателства по делото са цървули, навуща, потури, пояс, риза с шевици черен калпак със сребърен лъв.
„Ситуацията е колкото абсурдна, толкова и комична. От друга страна трябва сериозно да се замислим, защо човек може да е толкова недоволен от положението в страната ни, както и това недоволство не е ли в съзнанието на повечето граждани и защо това е така. Оставям въпросът отворен за размисъл ...”, каза след делото адвокат Пламен Бонев.трафикнюз

Публикувана на
11 Юни 2024 година