Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Следизборна бомба, и „Величие“ на полк. Марков влиза в парламента /ОБНОВЕНА/

Новосформираната партия „Величие” беше обявена за голямата изненада на изборите 2 в 1. По първоначалните данни от exit poll според „Галъп” формацията на полк. Николай Марков печели - 4,4% и ще има 12 депутати. Неин създател е Ивелин Михайлов.

Катя КАЗАКОВА

„Нашият резултат е много над 4-процентната бариера, но живеем в мафиотизирана държава, в която изборите се продават и търгуват”. Това гласи първият коментар след изборите на полк. Марков. Според него проучванията и анализите на социолози, политолози и журналисти са били манипулирани, след като не са успели да уловят високата избирателна активност за „Величие“. Полковникът подчерта, че „Величие“ не е против НАТО и ЕС. „Е, как да останем под чертата, като нашият процент е много над тази черта за влизане? Ние се борим с една мафиотизирана система, едни избори, които и в момента се продават и търгуват“, каза той и добави: „Живеем в мафиотизирана държава, а не в парламентарна република, нито европейска държава“.
Твърд, че новосформираната партия няма конкуренти във вътрешен план, защото има уникална програма и никой друг политически субект през последните 35 години не е подхождал към управлението на страната по начина, по който членовете ѝ биха подходили.
ГЕРБ-СДС печелят изборите за Народно събрание с 24%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп", партньор на БНР на вота, при извадка 80%.
Втора политическа сила е ДПС с 16,2% резултат.
Следват "Възраждане" - 14,6%, ПП-ДБ - 14,5%, БСП - 7,7%, "Има такъв народ" - 6%.
Четирипроцентовата бариера преминават и "Величие" (4,3%), сочат данните на "Галъп".
Шест формации ще имат свои депутати в следващия Европейски парламент, сочат данните от паралелно преброяване на "Галъп" при извадка 90% (виж графиката по-долу).
Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и "Възраждане" с равен резултат, ДПС, БСП и ИТН.
2,9% са гласували с "Не подкрепям никого" при избирателна активност от 32%.
От "Величие" ще имат и евродепутат. Това каза Ивелин Михайлов от партията пред БНТ.
"Нямаме желание да излизаме от Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Проблеми са вътрешната корупция в страната и ние трябва да се преборим с тях", обясни още Михайлов.
"Величие" минава 4-процентовата бариера и ще е в следващия парламент, показват данните на "Алфа рисърч" при 100% паралелно преброяване. ДПС изпреварва "Продължаваме промяната - Демократична България" с 1,4%, като се нарежда на второ място.
Данните не включват гласовете от чужбина.
Данните на "Алфа рисърч" при 100% паралелно преброяване:
ГЕРБ - 25,1%
ДПС - 16%
ПП-ДБ - 14,6%
Възраждане - 14,2%
БСП - 7,3%
ИТН 5,9%
Величие 4,3%
Според тези данни ГЕРБ-СДС биха имали 69 депутати, ДПС - 44, а ПП-ДБ - 40. "Възраждане" биха имали 39 народни представители, БСП - 20, Има такъв народ - 16, а "Величие" - 12.
Данните на "Маркет линкс" при 100% паралелно преброяване:
ГЕРБ - 25,2%
ДПС - 17,6%%
ПП-ДБ - 13,4%
Възраждане - 12,7%
БСП - 6,7%
ИТН - 5,5%
Величие - 5,2%

Публикувана на
09 Юни 2024 година