Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

10 признаци, че сте зле с бъбреците

Ето признаци, които показват, че бъбреците ви не работят правилно. Колко от тези сигнали ви изпраща вашето тяло?
1. Проблеми със съня
Когато бъбреците ви не функционират правилно, това означава, че токсините не могат да излязат от тялото чрез урината и остават в кръвта. Повишеното ниво на токсини затруднява заспиването. Ето защо, когато спите по-малко, увеличавате шансовете за влошаване на бъбречната функция.
Предупреждение: Хората с хронично бъбречно заболяване по-често страдат от сънна апнея. Сънната апнея е нарушение, което причинява една или повече паузи в дишането, когато спите. Тези паузи могат да продължат от няколко секунди до минута. След всяка пауза нормалното дишане се връща със силно пръхтене. Продължителното силно хъркане сигнализира, че е време да посетите лекар.
2. Главоболие, умора и обща слабост
Здравите и правилно функциониращи бъбреци преобразуват витамин D в телата ни, за да поддържат здрави кости и да произвеждат хормон, наречен еритропоетин (ЕРО). Този хормон играе важна роля в производството на червени кръвни клетки. Когато бъбреците не функционират правилно, те произвеждат по-малко EPO. Спадът на червените кръвни клетки (тези, които пренасят кислород) води до бърза умора на вашите мускули и мозък.
Предупреждение: Често хората с хронично бъбречно заболяване имат анемия. Анемията може да започне да се развива, когато някой има 20% до 50% от нормалната бъбречна функция. Ако си почивате и спите достатъчно, но продължавате да изпитвате чувство на умора, ниски нива на енергия и обща слабост, трябва незабавно да посетите Вашия лекар.
3. Имате суха и сърбяща кожа
Здравите бъбреци вършат огромна работа, като премахват отпадъците и допълнителната течност от кръвта, подпомагат производството на червени кръвни клетки и поддържат правилното количество минерали в тялото ви. Сърбящата и суха кожа е сигнал за неспособността на бъбреците да поддържат правилния баланс на минерали и хранителни вещества, което може да доведе до заболяване на костите и бъбреците.
Предупреждение: Ако имате суха и сърбяща кожа, опитайте се да останете по-хидратирани. Не забравяйте, че преди да вземете каквото и да е лекарство за сърбеж, консултирайте се с Вашия лекар. Някои лекарства имат съставки, които потенциално могат да увредят още повече бъбречната ви функция.
4. Усещане за лош дъх и метален вкус
Когато отпадъците се натрупат в кръвта, те променят вкуса на храната и оставят метален вкус в устата ви. Лошият дъх е друг признак за твърде много токсини и замърсяване в кръвта. Освен това може да спрете да искате месо и да загубите апетита си като цяло, което може да доведе до нездравословна загуба на тегло.
Предупреждение: Има различни причини, поради които храната може да има метален вкус (от алергии до лошо орално здраве). Обикновено металният вкус в устата трябва да изчезне, ако предполагаемата причина е била лекувана. Ако вкусът продължава да се появява, трябва да се свържете с вашия лекар.
5. Недостиг на въздух
Връзката между бъбречното заболяване и усещането за задух, особено след малко усилие, се дължи на два фактора. Първо, излишната течност в тялото се премества в белите дробове, когато бъбреците не функционират правилно. Второ, анемията лишава тялото ви от кислород и това води до задух.
Предупреждение: Има различни причини за недостиг на въздух от бъбречна недостатъчност до астма и рак на белия дроб или сърдечна недостатъчност. Ако забележите, че постоянно се задъхвате, след като сте положили много малко усилия, трябва незабавно да се свържете с вашия лекар.
6. Подуване на глезените, краката и ръцете
Бъбреците, които не работят правилно, не отстраняват излишната течност от тялото. Това води до задържане на натрий, което причинява подуване на глезените, краката и ръцете. Подуването на долните части на тялото ви също може да сигнализира за сърдечни и чернодробни заболявания или проблеми с вените на краката.
Предупреждение: Понякога приемането на лекарства, намаляването на солта и премахването на излишната течност в тялото ви може да спре подуването. Ако това не помогне, тогава се нуждаете от отделно лечение.
7. Има болки в гърба
Бъбречната недостатъчност може да доведе до болка в гърба, която обикновено е дълбока и разположена точно под гръдния кош. Може да се усети в предната част на слабините или областта на бедрата. Болките в гърба и краката могат да бъдат причинени от кисти на бъбреците, които са големи, пълни с течност торбички, образувани върху бъбреците, и са резултат от поликистоза на бъбреците.
Съвет: Болките в гърба, причинени от бъбречна недостатъчност, са придружени от гадене, повръщане, висока телесна температура и често уриниране. Нормалната болка в гърба, която няма връзка с бъбреците, се държи по различен начин: болката е по-локализирана и възниква внезапно, няма треска. Ако продължавате да изпитвате болки в гърба и хапчетата за облекчаване на болката са неефективни, посетете вашия лекар.
8. Подпухнали очи
Ранен признак, че филтърната система на вашия бъбрек е увредена, е появата на протеин в урината, което може да доведе до подпухналост около очите. Подпухналостта около окото ви може да се обясни с факта, че бъбреците изпускат голямо количество протеин в урината, вместо да го задържат и разпределят в тялото.
Съвет: Ако сте сигурни, че тялото ви получава достатъчно почивка и протеини, но продължавате да забелязвате подпухналост около очите си, не забравяйте да си уговорите среща с вашия лекар.
9. Високо кръвно налягане
Вашата кръвоносна система и бъбреците зависят един от друг. Бъбреците имат малки нефрони, които филтрират отпадъците и допълнителните течности от кръвта. Ако кръвоносните съдове се повредят, нефроните, които филтрират кръвта ви, не получават достатъчно кислород и хранителни вещества. Ето защо високото кръвно налягане е втората водеща причина за бъбречна недостатъчност.
Съвет: Научете се да контролирате високото си кръвно налягане, за да избегнете бъбречна недостатъчност. Добавете храни, богати на фолиева киселина, тъй като тя участва в производството на червени кръвни клетки и може да помогне за предотвратяване на анемия.
10. Промяна в урината
Вашите бъбреци са отговорни за производството на урина и елиминирането на отпадъците през нея. Промените в честотата, миризмата, цвета и външния вид на урината не трябва да се пренебрегват. Често срещаните типове промени включват:
• Повишена нужда от уриниране, особено през нощта. Някъде между 4 до 10 пъти на ден се счита за нормално.
• Виждане на кръв в урината. Здравите бъбреци филтрират отпадъците от кръвта, за да произвеждат урина, но ако филтърът е повреден, кръвните клетки може да започнат да „празват“ в урината.
• Разпенена урина. Мехурчетата в урината, особено тези, които изискват да изплакнете няколко пъти, докато изчезнат, показват наличието на нежелан протеин в урината.

Публикувана на
08 Юни 2024 година