Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Ще заменят ли Джо Байдън с Мишел Обама!

Западната преса отново обсъжда възможността Джо Байдън да бъде сменен на предстоящите президентски избори. Бившата „първа дама“ Мишел Обама е посочена като „дубльор “.
Тъжна картина

Според немското издание Spiegel тази идея е популярна сред членовете на Демократическата партия на САЩ. Като част от този план Байдън трябва да се откаже от своята номинация на партийния конгрес през август 2024 г., и да бъде номинирана вместо него Мишел Обама.
Причината за тази евентуална смяна идва от изключително ниските рейтинги на настоящия президент на САЩ, които не гарантират победата му в битката с Доналд Тръмп, въпреки че демократите използват всички възможни лостове за оказване на натиск.
Допълнителен фактор, който натежава върху перспективите пред Байдън, е кризата в Газа, която предизвиква разделение както сред членовете на Демократическата партия, така и сред демократически настроените избиратели.
Възрастта на Байдън също е фактор и повече от две трети от анкетираните американци смятат, че той е твърде стар, за да бъде президент за още четири години.
Букмейкърите гледат по-далеч от другите
Самата Мишел Обама за пореден път отрече тази възможност. На журналистите от NBC News от офиса на бившата „първа дама“ беше казано, че нейното участие в изборите през 2024 г. не е част от нейните планове. По-рано тя е споделяла, че не желае да участва в политическия живот и няма намерение да се движи в тази посока.
Отделно официално Барак и Мишел Обама обявиха своята подкрепа за кандидатурата на Байдън за втори президентски мандат. Мнозина обаче смятат, че въпросът не е слязъл от дневния ред.
Любопитното е, че букмейкърите, приемащи залозите за победителя на изборите в САЩ през 2024 г., включиха и Мишел Обама в списъците си с кандидатите за президентските избори през есента на 2023 г. Бившата „първа дама“, която не беше номинирана никъде, заемаше уверено третото място в класацията след Байдън и Тръмп.
„Комсомолка“
Защо темата за Обама отново е на дневен ред? В САЩ констатират дълбока криза в политическия живот на страната, свързана с отсъствието на нови лица и нови идеи. Вицепрезидентът Камала Харис, която беше разглеждана преди четири години като потенциален кандидат за лидер на нацията, не оправда очакванията, и изчезна напълно в сянката на Байдън. Хилари Клинтън, която загуби изборите от Тръмп преди осем години, сега е на 76 и не се различава много от двамата основни кандидати в битката.
Шестдесет годишната Мишел Обама изглежда млада и енергична на този фон. Съпругът й, който беше първият черен президент на САЩ, си остава много популярен в американското общество, но в съответствие с конституцията не може да бъде избран. Като се има предвид, че мнозина виждат значителната заслуга на Мишел в успехите на Барак, нейната кандидатура нямаше как да не се появи в тази дискусия.
Нещо повече, Мишел Обама отговаря на всички критерии от дневния ред, който демократите прокарват - да бъде чернокожа жена, да е потомък на роби, да е със забележителна кариера, да представлява повечето от прогресивните принципи, насърчавани от Демократическата партия.
Засега всичко изглежда така, че замяната може да стане реалност само при форсмажорни обстоятелства със здравето на Байдън, при които той окончателно ще загуби способността си да изпълнява ролята си на президент дори и на сегашното ниво. Тогава появата на „резервния играч“, в ролята на която Мишел Обама изглежда много вероятна, ще стане неизбежна.труд

Публикувана на
20 Май 2024 година