Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

На 9 юни вместо с бюлетини да гласуваме с тоалетна хартия

Предложението е абсолютно сериозно. Не е саботаж на предстоящите на 9 юни избори. Нито пък подигравка с партиите, загрижени за демокрацията. Единствена цел е да се спести грешната народна пара, прахосвана за осигуряването на бюлетините. Заради ниската избирателна активност много остават неизползвани. А за отпечаването и на тях, и на употребените, са платили данъкоплатците
Динко ПЕТКОВ

В медиите беше публикувана информация, че от Общината в Русе са сключили договор с лицензирана фирма за унищожаване на архивни документи, която транспортира изборните книжа в Плевен.
Там отпечатаните на специална хартия и с воден знак бюлетини ще бъдат рециклирани по екологична технология и ще се превърнат в тоалетна хартия, салфетки и мокри кърпички.
"Вчера изнесохме от предните местни избори бюлетините. 220 чувала, 5-6 палета са. Като бройка са някъде към 145-150 хиляди бюлетини", разкри Ердинч Мевлюдов, директор "Административно обслужване" в Русе.
Три седмици преди вота 2 в 1 в общинската администрация трябва да освободи място за новите бюлетини. Старите обаче не могат да бъдат унищожени, защото в града няма подходяща площадка. Досега са изгаряни в ТЕЦ-а в Русе.
Огромно количество хартиени бюлетини отлежават и в общинските хранилища в цялата страна. В повечето големи градове старите бюлетини се унищожават на специални площадки.
Вече е намерено ново решение какво да се прави с бюлетините. Отпечатаните на специална хартия и с воден знак бюлетини от предишни избори ще се превърнат в… тоалетна хартия. Те ще бъдат рециклирани по екологична технология. Ще бъдат създадени също салфетки и мокри кърпички, съобщи БНТ.
Това е добра идея за оползотворяване на хартията, отишла за изборните книжа. Но отново е свързана с разходи. Рециклирането не е безплатно, нали.
Нужен ли е такъв път на бюлетината, струващ толкова средства!? Няма ли друг начин да си упражним правото на вот! Има, разбира се.
Защо на 9 юни не пускаме в урната директно…тоалетна хартия, селфетка или мокра кърпичка, а? Не бързайте да казвате, че това е глупост. Какви ли не глупости се вършат по време на избори, за тях мълчим.
В изборния ден всеки избирател си носи откъщи неупотребявани тоалетна хартия, салфетка или мокра кърпичка. Дава ги на избирателната комисия, която ги преглежда да няма предварително написан някакъв текст или знак. Подпечатват ги и те отпращат в тъмната стаичка. Там с поставената химикалка отбелязваш върху изборното си средство този номер на партия или коалиция, чийто фен си. Допълнително вписваш, ако желаеш, преференциалния номер на твоя кандидат за депутат.
Сгъваш тоалетната хартия, салфетката или мократа кърпичка така, че да не личи какъв е бил изборът ти. Пак се връщат при комисията. Там слагат най-отгоре печат. И пускаш вота си в урната.
Ще има естествено и провокатори. Някои ще носят използвана тоалетна хартия, други пък употребена салфетка или омацана мокра кърпичка. За такива случаи обаче не бива да смятаме за неудачна тази революционна идея за кардинална замяна на бюлетините. Няма смисъл заради въшките да си горим предизборния юрган. А да пресметнем колко пари ще бъдат спестени на хазната.
Над 710 милиона лева са изхарчените от държавата за 7-те вота през последните 3 години.
Почти 520 милиона лева са излезли изборите през последните 2 години, в които наблюдаваме почти непрекъсната политическа криза. Това показват сметките на Института за изследване на публичната среда, който е анализирал направените разходи. От 2021 г. насам са били проведени пет избора за парламент и едни за президент и вицепрезидент.
За провеждането на изборите на 9 юни са предвидени 98 милиона и 179 хиляди лева.
Срещу това колко ще ни струват няколкото рула тоалетна хартия, салфетките и мокрите кърпички!?

Публикувана на
19 Май 2024 година