Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Областният управител инж. Илия Зюмбилев на „International Balkan Economic Summit” в Белград

Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев участва в шестото издание на „International Balkan Economic Summit” в Белград, което се проведе на 16 май 2024г. Присъстваха над 100 бизнесмени от България, Турция и Сърбия.
„Съвместното сътрудничество между балканските държави е изключително важно за бъдещото развитие на югоизточна Европа и на балканския полуостров. Само заедно, когато си сътрудничим не само в сферата на икономиката, туризма и културата в България, Сърбия, Турция, а защо не и с Румъния и Гърция, можем да бъдем конкурентноспособни не само на европейския, но и на световния пазар.“ , заяви инж. Илия Зюмбилев
„15% от БВП на България идва от Пловдив област. В града работят едни от най-големите брандове като Либхер, Шнайдер, Филип Морис, КТМ и други. Предизвикателствата пред икономиката и развитието на тези икономически зони е огромно, като в момента разработваме концепция за надграждането им. България е от 17г. член на Европейския съюз, а Сърбия и Турция са кандидат-членове за ЕС затова смятам, че това е една добра основа и опит, които те могат да заимстват от нас.“ Каза още той.
Посочи, че за българската икономика едно от ключовите неща е т.нар зелена сделка и въглеродната неутралност през 2050г. „Благодарение на нашия дългогодишен опит, първата въглеродно-неутрална икономическа зона в Европа бе създадена именно в Пловдив.“ , подчерта губернаторът.
Инж. Илия Зюмбилев заедно със зам.-кмета на Община Марина Николай Стаматов и Донка Колева от Сдружение "Бултиш", имаха среща с посланика ни в Сърбия Петко Дойков. Стана ясно, че посолството ни в Сърбия и Област Пловдив ще работят заедно и ще търсят начини да си сътрудничат с размяна на идеи за по-бързото и динамичното развитие на икономическите отношенията между двете страни.

Публикувана на
18 Май 2024 година