Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Мистериозна болест няма лек

Лиз Тейлър е на 38 години, когато научава, че скоро няма да може да ходи, да говори или дори да се храни. След като ръцете ѝ започнали да я болят, лекарите в Нюкасъл подложили серия от тестове, които продължили няколко седмици и разкрили, че тя страда от неврологично заболяване, за което няма лек.
Сега Лиз е на 59 и е в капан в собственото си тяло. Умът ѝ все още е активен, но съпругът на Лиз Джеймс може да общува с нея само като чете погледа ѝ.
Невроферитинопатията е рядко мозъчно заболяване, което кара пациентите да стават пленници на собствените си тела и изглежда засяга в по-голямата си част само потомството на едно семейство, пише BBC.
Така през годините дошли още по-опустошителни новини за семейството на Лиз. Трите ѝ сестри разбрали, че имат същото заболяване – генетично състояние, за което никой в семейството в Рочдейл, Голям Манчестър, не знаел нищо.
Изследователи от университета в Кеймбридж сега тестват дали лекарство, което вече е на пазара, може да бъде преназначено, за да спре разпространението на болестта или дори да я излекува напълно.
Учените смятат, че около 100 души по света страдат от болестта и повечето от тях са от едно и също семейство в Камбрия, регион в Северна Англия. Те имат генетичен дефект, при който желязото, което се натрупва в мозъка, вече не може да бъде елиминирано.
„Сигурно е много разочароващо да живееш в тази черупка“, каза Стивън, съпругът на една от сестрите на Лиз, Хедър.
Професор Джон Бърнс от университета в Нюкасъл, който дава името на болестта, установил, че в почти всички известни случаи пациентите най-вероятно са потомци на един и същи прародител.
Всички пациенти са свързани с хора с фамилно име Флетчър, които са живели в Кокърмаут, Къмбрия през 18 век. Освен това е възможно всички страдащи от това заболяване днес да са свързани с Флетчър Крисчън, лидерът на бунта на Баунти, известен инцидент от април 1789 г../ Zdrave.to

Публикувана на
11 Май 2024 година