Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Вода от Родопите лекува всички болести

Минералната вода от "Беденски Бани“ е най-полезна за здравето на стомаха, бъбреците, жлъчния мехур и черния дроб. Тя е хидрокарбонатно сулфатна, натриева и силициева, съдържаща флуорид и въглероден диоксид, заради което е естествено газирана.
Изворът се намира край село Беден, малко и китно селце, чиито къщи са разхвърляни между три хълма в близост до Широколъшка река.
Лечебно-профилактичните свойства на водата край селото са с широк спектър и приложение. Те се определят от минералния състав и наличието на метасилициева киселина в колоидно състояние (129.2 мг/л).
Когато се приема вътрешно, минералната вода от "Беденски Бани“ въздейства основно върху стомашно-чревният тракт.
Препоръчва се при:
– хронични гастрити;
– гастродуоденити с намалена стомашна секреция;
– ентероколити;
– намалена моторика на чревния тракт и др.
Жлъчен мехур и черен дроб:
– жлъчно-каменна болест;
– хроничен холецистит;
– холангит;
– холангиохенатит;
– хроничен хепатит;
– дискинезия на жлъчните пътища;
– след оперативно отстраняване на жлъчката.
Водата оказва холеретичен ефект и стимулира кинетиката на жлъчните пътища и на чревния тракт.
Много полезна е за бъбреците и отделителната система, заради наличието на калциеви йони и метасилициева киселина. Има изразен диуретичен, противовъзпалителен и детоксичен ефект.
Хората с метаболитни заболявания могат да пият от водата край село Беден, защото тя помага и при такива състояния, като:
– подагра;
– затлъстяване;
– захарен диабет.
След като се дегазира минералната вода има отличен ефект и при пациенти с хиперацидитет
Това я прави естествено средство при повишено отделяне на киселини, приложимо както при хора с хроничен рефлукс, така и по време на бременност. Под лекарски контрол и след назначение от специалист, минералната вода може да се дава и на деца със стомашно-чревни проблеми.
Външно приложение
Минералната вода от "Беденски Бани“ има противовъзпалително и аналгетично действие. Баните с нея спомагат за укрепване на имунната система, нормализира кръвообращението и метаболитните процеси. Дори при практически здрав човек кожата става кадифена и свежа, фините бръчки се изглаждат и сънят се възстановява. След няколко седмици престой в курорта болките в мускулите или ставите изчезват и общото благосъстояние се подобрява.
За външно балнеолечение и балнеопрофилактика водата се използва след като бъде темперирана до 33-35 градуса.
Може да се възползвате от лечебните ѝ свойства ако страдате от:
– дегенеративни и възпалителни (в ремисия);
– ставни заболявания (артрозоартрити, спондилартрити, коксартрози, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилартрит и др.);
– заболявания на периферната нервна система (дископатии, радикулити, плексити, полирадикулоневрити и др.);
– ортопедични заболявания (за раздвижване при посттравматични и постоперативни състояния на опорно-двигателния апарат).
Температурата на водата от естествения източник засяга преди всичко кръвоносната система. Дори периферните съдове се разширяват, доставката на кислород до органите се подобрява. В същото време, заради наличните химични елементи се задействат биохимични процеси, които със сигурност ще повлияят положително на всеки организъм.
Освен че дарява здраве на важни вътрешни органи и системи, беденската минерална вода се грижи и за красотата на кожата. Затова жените могат да я приемат вътрешно или да правят бани с нея.
Тя ще спомогне за подобряване на състоянието при:
– гинекологични заболявания (аднексити, ендометрити и др.);
– дерматологични заболявания (хронични неспецифични дерматити).
Неврозите, нарушенията на съня, хроничната умора, депресията са често срещани проблеми днес, а престоят край термалния източник ще помогне на хората, страдащи от нарушения на нервната система, бързо и ефективно да се възстановят.
Лечебните качества на девинските минерални извори се дължат на средната им минерализация, слабата киселинност и високата температура. /блиц

Публикувана на
09 Май 2024 година