Новина от категория България
Архив на публикациите

Бъдещият служебен премиер сгазил лука

Новоназначеният служебен премиер Димитър Главчев въобще не е погледнал етичния кодекс на Европейската сметната палата, преди да се съгласи да встъпи в длъжност като министър-председател, показа проверка на Lupa.bg.
Още преди седмица стана ясно, че шефът на БНБ Димитър Радев например първо се е допитал до Европейската централна банка дали е редно да приеме такъв пост и оттам са били категорични – само след оставка. По тази причина нито Радев, нито подуправителите на Централната банка у нас се съгласиха да оглавят служебния кабинет.
Оказва се, че абсолютно същите пречки стоят и пред шефа на Сметната палата, само дето никой не ги е отчел. „Членовете на ЕСП се подчиняват на Кодекс за поведение, в който са определени задълженията им за спазване на следните принципи на етично поведение: почтеност, независимост, обективност, компетентност, професионално поведение, поверителност, прозрачност, достойнство, ангажираност, лоялност, дискретност и колегиалност”, гласят част от задълженията на служителите в Сметната палата.
Особено впечатление прави точка 3 от член 4 на Кодекса за поведение на ЕСП, която гласи:
„Членовете са независими от политическо влияние. По-специално, те не могат да заемат никаква политическа длъжност”.
А каква друга, ако не политическа, е длъжността министър-председател? Може би Димитър Главчев трябва да отговори на този въпрос. Както и народните представители, които набързо скалъпиха промените в Конституцията, отнасящи се до сформирането на служебно правителство.
Междувременно днес депутатите направиха ревизия на второ четене в закона за БНБ, внесени от ГЕРБ-СДС и ДПС, с които в преходните и заключителни разпоредби се правят изменения и в законите за Сметната палата и за омбудсмана, и записаха окончателно, че ръководителите на Българската народна банка, омбудсманът и заместникът му, председателят на Сметната палата и неговите заместници да не излизат в неплатен отпуск, за да поемат поста "служебен премиер", а да прекъсват временно правомощията си.
В приетите поправки изрично се посочва, че след освобождаването им те ще продължат мандата, за който са избрани.
Представители на опозицията обаче оспориха предложените изменения. Според "Възраждане" например новите поправки създават противоречия, тъй като не може да се прекъсват временно пълномощия на изборни длъжности. Петър Петров видя и противоречие с назначаването на председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен премиер:
"Той ще стане служебен министър-председател, ще организира изборите, и след това - когато се върне отново обратно - трябва да одитира тези избори. Т.е., той ще прави одит сам на себе си", бясни недомислицата народният представител от "Възраждане". лупа

Публикувана на
02 Април 2024 година