Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Окръжният съд в Ню Йорк обяви Кокорчо за измамник

С решение на окръжния съд в Ню Йорк сградата на „Чаталджа“ 3 е присъдена на Себастиан Бретшнайдер, съобщи bird. Американецът, който е бивш бизнес партньор на Асен Василев се жалва в съда, че доскорошния министър на финансите е взел от него 1,5 милиона долара заем, не му ги е върнал, а вместо това е продал обезпечението. Съдът установява, че е налице мошеничество и изисква от прокуратурата действия да го разследва.
Приема за установено, че парите са постъпили по сметка на офшорна фирма на Василев, която все още е негова, а от друга страна сградата на ул. „Чаталджа“, където беше партийната централа на „Продължаваме промяната“, е била обезпечение за заема, но е продадена на бизнес дама, търговец на винетки.
Ето защо съдията решава, че Бретшнайдер е в правото си да встъпи във владение на сградата. Американецът си е извадил и изпълнителен лист на 1 април, с който ще иска екзекватура от българските власти.
Съдията Хоуард по това гражданско дело е призовал българската прокуратура да развали сделката, и е дал указания на американските прокурори да образуват наказателно дело и да разследват казуса за мошеничество.
Отделно от това съдът коментира и корупционната сделка със сградата, като разглежда подробно нагласяването на закон за обществени поръчки от Кокорчо в качеството му на министър на финансите, срещу което печелившата от закона бизнес дама изкупува сградата на Чаталджа на рекордна цена.
"Подобна сделка се счита за корупционна в Съединените щати и наказанието е до 100 години затвор за извършителите, но настоящият съдебен състав не се признава за компетентен орган, тъй като сделката е изцяло между български субекти, за разлика от измамата спрямо американския гражданин Бретшнайдер" - пише в диспозитива на решението, с което се удовлетворяват претенциите на Бретшнайдер.лупа

Публикувана на
01 Април 2024 година