Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Доживяхме, утре идват извънземните, ще ги посрещнем с хляб и сол!!!

Ако излъжем близки, колеги и приятели идния понеделник, би трябвало да ни простят. Защото на 1 април светът чества Международния ден на хумора и шегата. Оказва се, че едни от големите майтапи с възможно най-масов ефект по света и у нас са свързани с фантастични сюжети за извънземни и природни бедствия.
Папа Григорий
За празника на 1 април има няколко версии. Според една той води началото си от времето на папа Григорий XIII. През 1582 година той предлага Григорианският календар да замени стария Юлиански. Това означавало Нова година да се празнува на 1 януари вместо в края на 31 март срещу 1 април. Бедните и необразовани хора не научили за промяната и продължили да си честват Нова година по стария стил. Затова те били наречени „априлски глупци“, което поставило началото на традицията да накараш някого да изглежда глуповато.
Женския пазар
У нас също има доста комични истории с уж кацане на НЛО. Първоаприлски през 2016 година извънземни цъфнаха на Женския пазар в София. Облечени в сребристи дрехи, те започнаха да пазаруват от сергиите. Майтапът се оказа дело на студенти по пантомима. Някои от продавачките обаче в началото се стреснали.
Когато говорим за извънземни, не можем да подминем и една от най-комичните срещи с тях в новата българска история, въпреки че тя не е точно първоаприлска. Разиграва се през есента на 1995 г. край русенското село Щръклево. Тогава хиляди хора се изсипват за среща с инопланетната цивилизация от далечната планета Криси. Месец по-рано контакт с извънземните там установяват трима родни медиуми. От получената от тях информация 8 кораба летят за среща с българския народ. Според тръгналите слухове братята по разум от космоса ни носели много блага, ново устройство на държавата, плюс технологии, които да ни направят Велика сила, нещо повече от САЩ, Русия и Китай, взети заедно.
На уречения ден - 11 септември в 11 часа преди обяд, летището гъмжало от народ, досущ филма на Стивън Спилбърг „Близки срещи от третия вид“ . Някои от посрещачите носели цветя, хляб и сол. Според очевидци на терминала на летището е имало 3 хиляди посрещачи, според други бройката надхвърляла 5-6 хиляди, доста повече от посрещанията на Тодор Живков на аеропорта преди 1989 г.
Червен килим
Контактьорките, барнати в миролюбиви розови костюмчета, държали в ръце портретите на извънземните водачи, които даже щели да ни спасят от крадливите политици и немотията на „бандитския политически преход“. Дни по-рано екстрасенските разказвали с охота, че крисианците идвали от място във Вселената, като истински рай - Република Вестуми, планета Криси, съзвездие Цефей. Там живеели маните, хуманоиди като нас, но в републиката им нямало безработица, инфлация, престъпност и корупция.
Минути преди да се приземят обаче, извънземните започнали да поставят някакви неясни, допълнителни условия, сякаш преговаряли за съставянето на управленска коалиция в Народното събрание.
"Трябваше да има червен килим и един венец на пистата... Трибуна, хляб и свещеник", тръшкат се медиумките.. „А къде е президентът ви Желююю“ пита една от екстрасенските с престорен металически глас в кулата за управление на полетите. Там се озовава, тъй като иска русенското летище да се опразни от самолети.
Заради тези пропуски в инопланетния протокол космическите кораби остават на висока орбита и въобще не слизат, после си тръгват.
Докато тълпата чакала контакта, сред хората се разказвали всякакви небивалици, достойни за народния фолклор. Едни подмятали слухове, че пришълците вече са кацнали на мегдана в близкото село Бъзън и раздавали долари. Други, чули-недочули, обяснявали, че важни гости от София чакали някакви „космонавти“, които имали много злато и искали и нас, българите, да направят богати. Мнозина и днес са убедени, че всичко е било „майтап“ с участието на хора от властта и ДС (Държавна сигурност) с цел отвличане на вниманието от важни за хората проблеми.телеграф

Публикувана на
31 Март 2024 година