Архив на публикациите

Огън и страст

След седмици на пищни и пулсиращи улични партита карнавалът в Рио де Жанейро достигна своя пик с основното си събитие, в което школите по самба се състезават в ослепителни паради.
През целия февруари Рио де Жанейро е изпълнен с карнавална треска, но основното събитие е парадът на школите по самба на огромното съоръжение "Самбодром".
В продължение на две вечери школите - обществени организации, дълбоко вкоренени в живата бразилска култура на самбата - се опитват да надвият, надхитрят и изпреварят конкурентите си в огромни паради. Те се отличават със сложни, масивни платформи, фантастични костюми и сложна хореография на изпълнителите, които танцуват под ритмите на специално композирана самба, посочва БГНЕС.
Всеки парад може да включва до 3000 участници, които се движат по 700-метровия булевард, обградени от 70 000 зрители.
Тази година 12 училища ще се състезават за престижната титла шампион на карнавала. Подобно на футболните отбори, всяко училище има своите запалени фенове. Освен това има различни дивизии, в които училищата се издигат и изпада, а да се стигне до основното състезание на Самбодрома не е никак лесно. Само в Рио де Жанейро има 120 училища.
Тези, които успяват, се наричат "Специалната група". Те представят продукция за милиони долари, като имат до 75 минути, за да съблазнят журито с историята си, разказана с музика и танци.
Темите често се въртят около социални и политически въпроси или ключови исторически събития.
Билетите струват между 14 и 400 долара.
За повечето празнуващи истинският карнавал се случва далеч от емблематичния Самбодром, в хедонистичните улични "блокове". Тези партита, чието име е свързано с кварталите, в които се провеждат, са препълнени с хиляди хора, някои от които танцуват на място, а други се движат по улиците, следвайки групите, изпълняващи музика на живо.
Барабаните, костюмите и алкохолът, дори когато партито започва рано сутринта, са в основата на играта.
Зад празненствата, изпълнени с удоволствия, се крият сериозни пари. Тази година карнавалът в Рио получи най-голямата досега парична инжекция от правителството на щата - 62,5 млн. реала (12,5 млн. щатски долара), от които 40 млн. отидоха за школите по самба. Префектурата на Рио им отпусна още 40 милиона реала. Според официалната статистика карнавалът ще донесе на местната икономика около 1 млрд. щатски долара - с 18% повече, отколкото през 2023 г. Цяла Бразилия ще подкрепи икономиката си с 1,8 млрд. долара. даикнюз

Публикувана на
12 Февруари 2024 година