Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Вкарват ни във война наесен!!!

Политическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира как случващото се в САЩ се отразява на ситуацията в Европа, накъде тръгва войната в Украйна, носи ли мир евентуалното преизбиране на Доналд Тръмп в Белия дом.

- Г-н Вацев, това, което се случва в САЩ, в Тексас, тези 700 000 камиона, които тръгнаха от всички щати, какво е – нова революция, гражданска война, въстание срещу неолиберализма на Байдън?
- Не мисля, че бяха 700 000. Мисля, че една нула се е залепила случайно. Но там наистина стават много важни събития. Това с гражданската война е нещо, което се е случило в Америка през XIX век и в началото на ХХ век в Русия. Това не може да е гражданска война. Но е опит на американската политическа система да регулира сама себе си – да стъпи на нови начала.
Каквото и да става, е ясно, че Америка повече не може да работи с досегашната си политическа система. Просто двете партии – на магарето и на слона, вече не са толкова ефективни в своите взаимодействия. Една велика страна, каквато е Америка безспорно, е с нефункционираща политическа система. Това е системна политическа криза. Това е точната диагноза.


- Защо му беше нужно на Брюксел да гласува нови 50 милиарда евро за Зеленски?
- Такава е американската воля. Американското общество много трудно се съгласява или почти не се съгласява страната му да продължи да харчи за тази война. И американското съвкупно становище е, че Европа трябва сама да поеме грижата, ако не за реалното воюване, поне за финансирането. Така че брюкселското ръководство изпълнява американската воля. Това трябваше да се очаква. Не може непрекъснато Америка да плаща за всички европейски харчове.

- Къде сме ние в този пъзел?
- Българското правителство на настоящия етап няма много важна, сериозна и отговорна работа. Те са в политическо междучасие. Очакват момента, когато конфликтът ескалира, и тогава България ще трябва ефективно да се вкара във войната, участвайки по някакъв свой начин в новите въоръжени сили на Америка и на Европа.
На този етап това правителство няма никакви сериозни, големи задачи. Затова и те са хора, на които им е широко около врата. Хората от това правителство ще влязат в ефективна употреба, когато през лятото, края, или най-късно в началото на есента ще започне истинската военна ескалация на украинска територия и около Украйна – Полша, Румъния...

- Казвате, че на тях им е широко около врата, но ако сте прав за сценария на лятната офанзива, който рисувате, примката няма ли да се стегне фатално смъртоносно около шията на масовия българин?

- Да, разбира се. Спомних си как по времето на социализма ме бяха пратили в командировка в някакъв военен завод и се разговорихме с техния партиен секретар. И аз му изредих всички проблеми, които тогава България имаше – развит социализъм и не знам какво си, феодализация… И той каза: „Вярно е, че ние не знаем отговорите на тези проблеми, но съветските другари, те ще ни кажат“.
Та нашите днес реагират по същия начин. Ние не знаем какво ще стане, но американските ни партньори знаят. Няма сериозни проблеми на този етап пред това правителство. Единственият проблем е да поддържат някакви що-годе комуникативни отношения с ГЕРБ и с Бойко Борисов. Но това не е голям проблем, защото в ГЕРБ също не желаят да ескалират политическата обстановка. Това правителство ще стане необходимо през лятото и в началото на есента, когато войната реално ескалира.
Защото до една година войната ще се разгърне и ще покаже истинското си лице. И като при всяка геополитическа ситуация, всички войни много силно модифицират обществените отношения на страните, които участват в тях. Ситуацията е геополитическа, макар че българите още не могат да повярват. Ще има нови геополитически проблеми и зависимости в България.ретро, със съкращение

Публикувана на
11 Февруари 2024 година