Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Шаранът става златен за Никулден

Три път поскъпва традиционният пълнен шаран за Никулден докато стигне до трапезата, показа проверка по рибните борси и магазини в цялата страна. Причината е, че все повече търговци предлагат допълнителните услуги - изчистване на рибата и дори приготвянето є.
Така, ако жив шаран може да намерите за 6,80 лева за килограм, то пълненият рибок излиза около 26 лева за килограм. Подобен е ценоразписът и в Пловдив, както и във Велико Търново, Сливен, Шумен, Русе.
За майсторите на пълнен шаран повечето магазини предлагат жив шаран на цени от 6,80 до 11,80 лева за килограм. Бонус от щандовете е почистването на рибата - някъде услугата се заплаща, а другаде - не. Тази година шаран има и повечето риби са между 1,5 и 2 килограма.
Цял шаран от 3 килограма, пълнен с ориз, праз лук, гъби и орехи е на цена между 79 и 85 лева. Предлага се и порция пържен шаран от 0,350 кг за 16,90 лева с гарнитура от картофи-соте.
Охладен шаран, но без люспи, в супермаркетите в страната е за 7,99 за килограм, а разфасовките са около 1,4 до 2 кг. 10,99 лева за кило струва охладеният шаран с люспи, но изчистен.
Има и друг пресен морски улов, но на солени цени. Още мърдащ лихнус се харчи за 18 лв./кг, а писията - за 20 лв./кг. Намира се и кефал за 7 лв., но изобилието от заргана липсва. Продава се само чироз от дългата риба, като 100 грама са 5 лв. На щандовете са подредени огромни туруци за 22 лв./кг, а по-дребният паламуд от южната ни съседка се търгува за 12 лв. Рибите са от Турция, защото край Варна пасажи от вкусната риба така и не се появиха. Тук там се намира калкан за 35 лв., но изчезна леферът, който пълнеше морето на север в ранна есен.

Публикувана на
04 Декември 2023 година