Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Какво направи мафията в Италия с вдовица

Колата на Мария Чиндамо е открита точно пред портите на притежаваните от нея ниви в крепостта Манкузо в Лимбади, Италия. Именно тук тя се надяваше да изгради малък фермерски бизнес. Двигателят на автомобила работи, вратата от страната на шофьора е отворена. На асфалта до колата са открити косми и кръв, но през май 2016 г. няма и следа от Мария.
Изчезването на Чиндамо идва точно година, след като съпругът й посяга на живота си. Това съвпадение кара някои да предположат, че убийството й е отмъщение от страна са семейството на мъжа й, тъй като преди смъртта му Мария се осмелила да му поиска развод.
Цялата тази история обаче се оказва трик, скалъпен от мафиоти, за да отвлекат вниманието от разследващите. 42-годишната вдовица е убита, защото отказала да продаде земята си на съсед, свързан с мафията. Сега вече е ясно, че останките на Мария са били изядени от прасета, които умишлено са били държани гладни. Костите и пък са смачкани под веригите на огромни булдозери.
Подробностите за ужасяващото убийство на Мария Чиндамо са само част от шокиращите разкрития, чути по време на най-големия процес срещу мафията в Италия от 30 години насам. Процес с 337 обвиняеми, от които 207 признати за виновни, и толкова много престъпления, че на три съдии отне почти два часа, за да прочетат присъдите за 2200 години затвор.
Около 2 500 полицаи бяха включени в разследването, включващо не по-малко от 24 000 подслушвания, а процесът се проведе в преустроен кол център, тъй като нито една съдебна зала не можеше да побере 600 адвокати, 900 свидетели и различни затворнически килии за всички обвиняеми. Процесът срещу членовете на най-могъщата мафиотска структура - калабрийската групировка Ндрангета засяга престъпления извършени в и около град Вибо Валентия на западния бряг.
Най-голямото предизвикателство с Ндрангета се крие в това, че за разлика от другите мафиотски организации, които имат строга йерархична система, тази групировка е “конфедерация от много независими престъпни групи”. Всички те споделят едни и същи ритуали и са интегрирани в една и съща структура, но всеки е притежава своята автономна територия. телеграф

Публикувана на
29 Ноември 2023 година