Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пак не отвориха движението край Централна гара

Ключовата артерия на Пловдив все още е строителна площадка. Подземните работи по изграждането на подлеза под булеварда са завършени и двете платна се подготвят за асфалтиране. От НКЖИ не се ангажират с точен пусков срок на трафика по „Христо Ботев“, който първоначално беше 15 септември, а след това се удължи до средата на ноември.
Кръговото кръстовище засега е разкопано и пътните връзки към бул. „Руски“ и ул. „Иван Вазов“ не са възстановени, установи репортерът на „Марица“. На бул. „Васил Априлов“ , където излиза подлезът, ще се работи и догодина.
Хаос цари около гарата и е цяло чудо, че досега няма жертви.
Пешеходците пресичат с риск бул. „Христо Ботев“ от двете страни на загражденията. Особено опасно е преминаването към автогара Юг. От Сточна гара непрекъснато върви автомобилен поток , за да се включи в трафика по тесния обходен път през паркинга на Централна гара. В същото време тежкотоварни камиони, които обслужват пробива до жп линията, издебват момента да излязат на булеварда.
За пешеходците е обособен коридор от южната страна на бул. „Христо Ботев“, но няма нито пътека, нито сигнализация за безопасно преминаване през натовареното трасе към автогара Юг и обратно. Само благодарение на предпазливостта на шофьорите засега няма злополуки.
На северното платно на бул. „Христо Ботев“ са складирани тръби и материали, необходими за изграждането на подлеза. В НКЖИ планират тунелът между бул. „Васил Априлов“ и „Македония“ да бъде завършен след една година.
От южната страна на жп линията подлезът е изграден до спортната зала на стадион „Спартак“.
Пробивът минава под улицата и част от паркинга на втогара „Родопи“, под земята пресича ул. „Кукуш, която все още е затворена до „Билла“, и излиза на ул. „Димитър Талев“, където в момента има само изкоп.
Държавното предприятие НКЖИ има ангажимент да направи подхода почти до кръстовището на ул. „Димитър Талев“ с бул. „Акад. Петър Динеков“. Пътните връзки от ул. „Димитър Талев“ и „Бяло море“ с бул. „Македония“ е задължение на Община Пловдив. Сградите, които попадат в новата улична регулация, засега не са съборени, няма и проект за пътната връзка към пробива. /www.marica.bg

Публикувана на
18 Ноември 2023 година