Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

И миньорите, и енергетиците се разбунтуваха на жълтите павета

Горещ ден се очаква под прозорците на властта. Освен тракторите на земеделците, които чакат на входа на столицата и не се знае в кой момент в каква посока ще поемат, миньори и енергетици от въгледобивния сектор в страната също излязоха на национален протест.
Той е организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа" и е под надслов "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България". Протестиращите наброяват близо 4000 души с около 100 автобуса.
Шествието тръгва от площада пред храм-паметник "Александър Невски" и ще премине по централни столични булеварди, които ще блокират. Протестният митинг ще се проведе в Триъгълника на властта - пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет.
Те настояват за конкретни решения за запазване на енергийната обезпеченост. От КНСБ припомнят, че в началото на годината НС прие решение, което беше важно за съхранението на българската енергетика, а именно предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и
отпадане на изискването за намаление на емисиите парникови газове с 40%.
Обещанието на депутатите не е изпълнено, според тях.
Според президента на КНСБ Пламен Димитров предоговарянето по ПВУ с цел намаляване на емисионните проценти не се е случило. "Нямаме никакво развитие и успех. Териториалните планове за справедлив преход не предвиждат нищо ясно за бъдещето на регионите, това възобновява недоволството. Искаме
властта да поеме общ ангажимент за национално споразумение за справедлив преход с точни параметри какво ще се случи до 2038 г.
Имаме среща с Денков, срокът за действие е до 28 септември", заяви той.
Очаква се част от протестиращите да се срещнат с премиера по-късно във вторник. лупа

Публикувана на
19 Септември 2023 година