Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

„Страхувам се да се върна със семейството си в България!“

Ексдепутатът от ГЕРБ и основател на маргиналната партийка „Баста“ Емил Димитров, се е преселил окончателно в южната ни съседка – Гърция. Той се мяркал в София само от дъжд на вятър.

Запознати обаче припомнят, че в силните си години бе превърнал Етрополе в свой частен град, а в ловните си стопанства „Елен” и „Шерба” посрещаше височайши гости, сред които са президентът Георги Първанов, тогавашният премиер Бойко Борисов, бизнесменът Валентин Златев, Христо Стоичков и кой ли не.
И така, докато един ден Емил Димитров неочаквано заяви, че е заплашван не от друг, а от самия Цветан Цветанов, по това време вътрешен министър и втори човек в ГЕРБ. А малко след това Емил Димитров се раздели не само с ГЕРБ, но и с печелившия си цигарен бизнес и се изнесе трайно в Гърция, където имал луксозно имение в Халкидики.
Предисторията на този скандал е много пикантна. Това са годините, в които Цветан Цветанов като вътрешен министър е много силен, а полицейските акции следват една след друга. Друг е въпросът как ще приключват след това в съда и какви обезщетения ще плати България на арестуваните в тях. Така или иначе в онези времена няма как да е известен финалът, но пък акциите на Цветанов засягат големи интереси.
Кръгът около Емил Димитров е сред потърпевшите. И тогава е измислен план, който да усмири втория в ГЕРБ. Според мълвата неговият близък Веселин Маринов е наясно с тайните на Цветанов,. С тях е наясно и тогавашната съпруга на певеца – невярната Цветанка. Тя охотно ги споделя с тогавашния си любовник Христо Стоичков, когото кокетно нарича „Амор”. Само че мястото, където се срещат, твърди се, че е хотел в Етрополе, е оборудвано с техника за подслушване и записване. При това никого, освен може би Веско Маринов, не интересува изневярата на Цветанка, а това, което тя споделя със Стоичков. Записите веднага са изпратен на Цветанов. Само че юмрукът на партията, в каквато роля е влязъл по онова време вътрешният министър, не се оставя да бъде изнудван. Нещо повече, казват, че той веднага скочил не само на Емил Димитров, но и на близкия му приятел Мирослав Найденов, когото Цветанка също романтично нарича „Амор”.
Развръзката е почти мигновена – Цветанка се разделя с Веско Маринов и намира утеха при тогавашния говорител на ЦСКА Иван Ченчев, днес тежък депутат от БСП. За Емил Димитров и Мирослав Найденов се оказва, че няма повече място в редиците на ГЕРБ. , а опитът им да създадат собствена пария „Баста” завършва с фиаско. Днес партията няма никаква дейност.
Емил Димитров. Заявява още, че разполага с обилен материал, който е депозирал при нотариус в чужбина като гаранция за сигурността си.
Като депутат господинът с прякорите Фаса и Ротманса, се запомни най-вече с лобистките си поправки в законите за лова, за здравето и за тютюневите изделия. Прословути по онова време бяха фирмите му „Фабрика Медикет“, стопанисваща ловните стопанства „Шерба” и „Етрополе” и „Симеон2“, дистрибутор на цигари. В силните си години Емил Димитров е домакин на сбирки с известни политици в някогашното затворническо общежитие край Етрополе, приватизирано от него и превърнато в луксозен частен клуб.
Днес Емил Димитров може да е далеч от България, която така и не оцени размаха му на парламентарист-лобист, но братовчед му – ген.-лейтенант Димитър Димитров е кмет на Етрополе още от 2015 г.клюкибг

Публикувана на
19 Септември 2023 година