Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Не пуснаха протестиращите земеделци да стигнат до София

Протестиращи земеделски производители блокираха вчера по обяд кръговото движение на Орта хан и пътя Пловдив - Хасково в района на първомайски квартал "Дебър". 300 машини и стотици фермери спряха трафика на Орта хан за около час, а след това тръгнаха с машини и техника за София. Те ще изчакат днешния протест в столицата в Долни Богров.
Около 16,30 часа стана ясно, че колоната с протестиращи земеделци са спрени от полицията в района на град Септември не е допусната да продължи пътя си.
Тук се събират трите лъча протестиращи. На място има засилено полицейско присъствие. При всяка колона от трактори се образуват огромни задръствания.
След като близо час колелото на Труд остана затворено, а протестиращите изчетоха Декларация с 5 основни искания, потеглиха за Пловдив. Селскостопанската техника мина по надлеза на Карловско шосе, бул. България и по стария път за Пазарджик се присъединиха към колегите си на паркинга на Орта хан. В Пловдив се образуваха големи задръствания, а колоната от кръговото на Орта хан стигна до отбивката за село Цалапица.
Част от производителите се надяват да се намери решение след изразеното от кабинета намерение за преговори. По думите на зърнопроизводители оставкта на земеделския министър няма да реши проблема. Те смятат и че не е време за оставки на министри, още повече, че протестът им не е политически .
Протестите продължават под надслов - "Да се спаси българското земеделие". Исканията на земеделците, които са разписани в специалната декларация са към Народното събрание, Министерския съвет и Президента на Република България и са общо 5
1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.
2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.
" Ставаме свидетели на фалиране на земеделски производители, особено на малки и средни земеделски стопанства. Крахът в земеделието неминуемо ще повлече със себе си сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници, както и до загуба на работни места, на регионална стабилност и местна икономика", категорични са протестиращите.
Декларацията е подписана от 26 земеделски организации.бнр

Публикувана на
19 Септември 2023 година