Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Скрийте се вкъщи, хиляди терористи налазват в цяла България, механизира ни са

В понеделник ситуацията ще е майката си трака в цяла България. Хиляди механизирани терористи ще ни налазят. Такива определи категорично зърнарите у нас лично ротационният премиер акад. Дянков. А ако на него не може да се вярва, тогава на кого, паникьосани са навсякъде.

Динко ПЕТКОВ

„Няма да пускаме внучетата на училище. Навън щяло да е пълно с терористи. Мисля даже да ги затворя в мазето, да е по-сигурно за тях!“, наплашена е баба Марийка от квартала под Бунарджика.
„Заредила съм хладилника със ядене за цял месец. Надявам се, че дотогава ще стане ясно кой ще победи – дали терористите или сглобкаджиите. Не дай си боже, ако продължат да се ежат помежду си по-дълго време. Дали да не купя и малко сухари, а!“, предвидлива е г-жа Станчева от Кючука.
„Казват, че били пишман -бунтари. Щели да поврякат, да поврякат, пък вечерта да се кротнат. Ама не ми се вярва. Гледам съседа цяла неделя бърника по фиатчето си. Нямал трактор да тръгне към София, затова монтирал отпред гребло, а отзад редосеялка на бръмчалката си. Много е нахъсан. Твърди, че без трофей от земеделското министерство нямало да се върне!“, ужасен е бай Петко от ЖР „Тракия“.
„Дали е танк или трактор – няма разлика! Мощността им е еднаква. Газят наред. Танковете са по-безобидни. На тракторите можеш да прикачиш каквото си щеш – гаубица, ракетна установка, цял взвод зърнари, въоръжени с мотики и друга селскостопанска техника. Нямат спиране!“, коментира запасният старшина Механджийски от Кършияка.
„Чух, че щели да взимат заложници. Да ги разменят после – пускат заложник, срещу един тон непуснато украинско зърно.
Цялата общинска охрана се мобилизира според неофициална информация. Инструкциите към всички общински охранители, колкото и да са взели дали на вид, да бдят. Ако на Главната се появи каквото и да е, което наподобява на трактор, да бъде възпирано. Даже и тротинетка да е, пак да бъде обевзредена. А всеки, който им заприлича на зърнал, моментално да бъде изолиран.
А всички Инициативни комитети и предизборни щабове да бъдат мобилизирани. Получавайки статут на антитерористи и ловци на зърнари. За всеки хванат от тях трактор и зърнопроизводител, номинираният за кмет ще получава бонуси във вид на предизборни чували с бюлетини.
Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация „Копа – Коджека", призовава за мирен протест и земеделските производители да не се поддават на провокации.
Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за отмяната на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна, посочват от Българския фермерски съюз. Те добавят, че Инициативният комитет, в който влизат организациите у нас, формулира искания към управляващите, сред които е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, както и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.
Другите им искания са да бъде изплатен до 30 септември пълният размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна, както и отпадане на тавана на помощта. Настоява се и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.
Протестните действия в страната и столицата ще започнат от 18 септември на различни места, като ще включват блокиране на гранични пунктове и главни пътища.
Ръководството на съюза ще бъде утре със земеделска техника в 10 ч. на летището в Бяла Слатина. Според Георги Стоянов за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест заради липсата на диалог.
"Това да наречеш производителите на зърно в България зърнари и да ги определиш като терористична организация, е за оставка, така се прави в цивилизована страна, това е морален акт. Има насъскване на производители срещу преработватели, необходим е консенсусен вариант чрез диалог и предварителен анализ. Играят си със земеделския министър като пинг-понг, аз, ако бях на негово място, щях да се оттегля", заяви по тв НОВА вицепрезидентът Илияна Йотова.
В неделя вечерта на извънреден брифинг курназът-академик Денков наля масло в огъня, заявявяйки, че няма да се извини на зърнарите, че ги е нарекъл „терористи“.
"Вместо да се отзоват на нашите покани за разговор, протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха със създаване на блокади в пътни артерии в центъра на София и по граничните пунктове, създавайки проблеми за гражданите", добави той..
"Въпреки това, оставаме с протегната ръка и сме готови да подновим диалога, ако те са готови за конструктивен разговор", заяви ротационният премиер.

Публикувана на
17 Септември 2023 година