Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Зърнар № 1 на Пловдив: С над 100 трактора тръгваме към София!

Кратки блокади на 4 места в Пловдивско организират утре зърнопроизводители. Очаква се да присъстват над 500 земеделци и над 100 трактора. Те ще се насочат към столицата, за да се влеят в националния протест. За причините за недоволството и за организацията на протестните действия разговаряме с Людмил Работов, председател на регионалната асоциация зърнопроизводителите в Пловдив.

- Г-н Работов, как Пловдив и региона ще се включат в общонационалния протест утре?
- Предвиждаме да се съберем на 4 временни сборни пункта. Първият пункт е на пътя Пловдив-Карлово, до село Труд на кръговото за село Строево. Вторият е на международния път Пловдив – Хасково, в района на Първомай. Третият е на пътя Пловдив – Карлово, но в района на кръстовището за Калояново и Дълго поле. Последният е на пътя Пловдив – Пазарджик, при Орта хан - на кръговото за село Цалапица и Стамболийски. Там се събираме и тракторите ще са в готовност да тръгнат за София за националния протест.
- В колко часа ще се събирате и колко хора очаквате?
- В 10 часа. Идеята не е да пречим на шофьорите. Но се очакват затруднения в движението в района на сборните пунктове, докато се изтеглят всички. Очакваме над 500 зърнопроизводители и над 100 трактора, които впоследствие ще се влеят в националния протест в столицата.
- Докога ще продължат протестите?
- Докато не се изпълнят исканията ни.
- Каква подкрепа получихте зърнопроизводителите?
- Имаме подкрепа от 26 браншови организации. Говоря за абсолютно всички сектори, не само зърнопроизводство – мед, мляко, овошки и т.н.
- Да припомним исканията?
- Едно от основните е защитим името „земеделец“, което беше опетнено от министър-председателя, който ни нарича „терористи“. И отмяната на вноса на украински стоки, които заливат българския пазар, получават се дъмпингови цени и реално не можем да работим и да реализираме собствената си продукция. Иначе са формирани основни пет пункта:
1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.
2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане./ марица

Публикувана на
17 Септември 2023 година