Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Предрешено е кой ще е кмет на Пловдив, решено е от Посолството

Изборът на пловдивски кмет ще е ала-бала спектакъл „Глас народен, глас божи!“. Пак ще зависи от божия глас, който обаче ще е от Посолството.


Динко ПЕТКОВ


Пловдивчанин, пожелал разбира се анонимност, с оправданието „Ще ме направят на луда калинка, ако узнаят кой съм!“, случайно разкрил заверата. Докато вече близо час чакал на спирката да дойде „седмицата“ съзрял някакво кабелче. Подритнал го, за да не се спъне някой, и изведнъж от него се дочуло: „Ало, тук Посолството!“. Заинтересувал се какво става и доближил жичката до ухото си. Разказва какво е последвало“ „Няколко пъти повториха, че са от Посолството. Питайки „Слушаме ли се?“. Отсреща отвърнали“ „На линия сме. Записваме инструкциите ви!“. От подслушания разговор по-нататък разбрал, че става въпрос за предстоящите избори за кмет на Пловдив и за още нещо. От Посолството съобщавали кои двама кандидати са одобрили да се явят на балотажа. „Единият е в час с нашето решение. Другият не е информиран. Счетохме, че не е необходимо. Той е свикнал да ходи на балотаж и без нас. Ще е добра легенда, че изборът е бил напълно демократичен и легитимен. Все пак ще се погрижем за подкрепилите го, няма да ги оставим с празни ръце.
Не станало ясно точно кои кандидати имат предвид, тъй като не споменавали имена. Но явно и двете страни знаели за какво точно иде реч. Само уточнили, че фаворитът за кмет за да се симулира напрежение, щял до към 17 часа да е на по-задна позиция. Тогава щяла да се появи „хвърковатата чета“ от махалата, била инструкцията.
Бъдещият кмет бил подложен на уникална фейс операция. Кафявите му очи специално за изборите щели да бъдат „честно сини“. Така избирателите ще бъдат уверени, че гласуват за най-некорумпирания си управник. Нарочно в медиите щели да публикуват негови снимки как нагъва банички и то без боза, да не си помислят пловдивчани, че цял ден я кара на филии с черен хайвер. Да се проведе и пиар акция как той върви по Главната, пробили са му предварително левия джоб, от който изпадат 5 лева. На подвикванията негови ли се тази пари, да отвърне: „Много ви благодаря, тъкмо с тях щях да изкарам до края на месеца!“. Да се внимава да не му направят дупка на десния джоб, че да се разхвърчат хилядарките.
Други кадри пък ще го показват как обичливо е прегърнал тъща си. А тя го гледа с блеснали очи, така, както се гледа зет като мед. Това щяло да гарантира гласовете на тъщите под тепетата, които традиционно били на нож с зетьовете си.
За останалите кандидати интифата от Посолството е да се представят като „хвани единия, удари другия“. Те и без това били от един дол дренки.
Специално била направена забележка от Посолството за по-добра чуваемост. Дали пример с предишна инструкции за централен пробив във взаимоотношенията Градска управа и Общински съвет. Чули-недочули, те разбрали, че трябва да започнат пробив под Централна гара и сега се чудели какво да правят.

Публикувана на
16 Септември 2023 година