Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Кои награби лорд Минчев

Светският лъв Евгени Минчев излезе с пространен коментар по казуса със съдебните дела между певицата Милена и ЛГБТ общността у нас. Лордът, сам представител на гражданите с алтернативна ориентация, но отявлен противник на гей парадите, съвсем човешки обяснява защо разбира ненавистта на рокаджийката към новата култура на приемане на всички различни.
Ето какво написа:
Коя е Милена и има ли тя почва у нас?
За младежките пъпки и гнойните рани...
„И нека съдят със стара дата онези, които обявиха обратните за престъпни през комунизма...“
Че искат да се наложат нови стандарти на отношения към хомосексуалните изглежда ясно.
Милена- известна певица, рокаджийка, рошава естрадна особа, доказан пич, се явява като възможен посланик на една такава воля и ето ти - процес. Надпреварата тук явно е да се създаде прецедент и колкото може повече усти да бъдат затворени, а помислите- преподредени.
Тръгнеш да изразиш мнение- хоп, помните ли Милена, дето я съдиха. Тръгнеш да коментираш снимка с байряк в дирника- о, спомняте ли си госпожо онзи процес. Коя е Милена и има ли тя почва у нас...
Милена е национален герой и трябва да бъде третирана като такава. Дори да не е съобразила някои свои думи, да е накърнила нечии чувства - кажете, коя "война" се води с мирни средства. А "война" има и тя е за завоюване на мисловно пространство, естетическо пространство.
Милена има дете и не иска то да бъде покварявано от определени гледки и порядки. Милена не е дипломат, а е бунтар от времената на Кравай - потискана, мачкана, арестувана и преследвана за външния си вид и поведение. Песните и обаче се помнят и до днес. Сигурно защото са били красноречиви и актуални. И са песни- послания.
Милена не е дипломат, нито е висш политик, нито депутат, нито на отговорен държавен пост, за да се замисля за думите си. Тя вижда змия над главицата на детето си и замахва да я отстрани. Така си обяснявам образно нейната „омразна реч“
Милена проправи път за шарения свят, който сега иска да я унижи. Както в комунистическите години, Милена пак е неудобна. Може би, защото казва своята истина. Но и след този процес тя ще бъде все същата. Защото не само казва едно нещо, но и го мисли. Колко ли присъди могат да получат хората заради мислите си...
Много хора мислят като нея, но или нямат речника, или смелостта да го изрекат. Да изправим всички на съд заради несъгласието си с едно поведение? Да осъдим всички дето мислят като нея... Да отредим пространство само за едни а другите да бъдат преследвани...
Хайде, опомнете се - тези от „правилната“ и тези от „обратната“ страна. Винаги едно нещо е обратно на друго, така че... Аз не подкрепям Милена, аз просто я разбирам. С други думи и други средства.
А днес младежките пъпки плюят в гнойните рани на старите...
Боже, прости им...
И нека съдят със стара дата онези, които обявиха обратните за престъпни през комунизма, където всъщност се крие коренът на омразата, не само на речта.

Публикувана на
13 Септември 2023 година