Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Синята слива лекува и подмладява

Един евтин и достъпен летен плод помага за удължаване на младостта и подобряване на много здравословни показатели, включително и за пречистване на черния дроб от токсини. Руският диетолог д-р Наталия Гридина споделя, че синята слива е продукт, който помага за запазване на младостта.
„Сливите са пълни с антиоксиданти и витамини C, A, B, които предотвратяват стареенето на телесните клетки“, казва експертът.
Сини сливи - плодът, който пречиства черния дроб
В допълнение, сливата има голямо количество фибри, което насърчава растежа на полезната чревна микрофлора - това не само има положителен ефект върху храносмилането, но и се превръща в отлична подкрепа за имунната система, подобрява цялостното здраве. Също така, поради изобилието от фибри и витамини, сливата помага за подобряване на състоянието на чернодробната функция.
„Редовното ядене на сливи има положителен ефект върху функционирането на черния дроб“, споделя диетологът д-р Гридина.
Специалистът обръща внимание и на факта, че сливата съдържа фруктоза. Ако имате проблеми с теглото или диабет, трябва да я консумирате с повишено внимание, по-добре е първо да се консултирате с Вашия лекар.
Тези плодове имат антибактериални свойства: инхибират салмонела, патогенни чревни бактерии, предпазват от кариес.
Сините сливи са силен антиоксидант, който освобождава клетките от свободните радикали, предотвратява развитието на онкологични заболявания, укрепва организма и повишава имунитета. В народната медицина се използва при анемия, недостиг на витамини и отслабено състояние след операция или тежко заболяване.
Консумацията им оказва благоприятно влияние върху състоянието на страдащите от хипертония. Използването на сушени сливи укрепва стените на кръвоносните съдове и нормализира високото кръвно налягане.
Те се отличават с изобилие от глюкоза и витамини гр. Б - тези вещества имат положителен ефект върху мозъчната дейност, засилват паметта и повишават концентрацията. Витамините от група В поддържат нервната система, подобряват настроението, премахват депресивните състояния и изравняват психо-емоционалния фон.
Витамините С, Е и А в сините сливи имат благоприятен ефект върху зрителната острота.
Сушените плодове съдържат калций и фосфор, които укрепват костната система, зъбите и нокътните плочки. Може да се използват за профилактика на остеопороза и кариес. И въпреки че продуктът е с високо съдържание на калории, в малки количества той все още се въвежда в диетични менюта, като се използва като питателна закуска.

Публикувана на
21 Август 2023 година