Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Ласка Минчева няма да проходи

Легендарната режисьорка Ласка Минчева вече четири години е на легло и шансовете да проходи са нулеви. Това каза с огромна болка племенникът ѝ Атанас Михайлов, който е поел грижите за нея.
„Невъзможно е да се изправи, няма абсолютно никакъв шанс. Това са четири години на легло, мускулите ѝ са атрофирали, и да иска, няма на какво да стъпи. Повечето неща, пример е рехабилитацията, се правят за нейно успокоение, за да се чувства добре. А шанс дори самите специалисти не виждат. Идеята е за психическо благоразположение, далеч сме от мисълта нещо да се случи… Тя мисли, че ще прогледне със срязан очен нерв на едното око, другото е още по-зле. Има надежда в нея, надява се. В крайна сметка това я крепи“, обяснява Атанас. Той споделя, че грижите за леля му му костват по около 2 хиляди лева месечно, които той трудно събирал. Една от най-скъпите услуги била именно рехабилитацията. Доскоро Ласка била посещавана от съвестен специалист, който вземал по 40 лева на час, но заминал за чужбина. Михайлов се оплака, че сега му искали по минимум 80 лева на час, но със сигурност нямало да преустанови рехабилитацията на болната Минчева.
Емблематичната режисьорка на БНТ, която стои зад излъчването на програми като „Златният Орфей“ и „Мелодия на годината“, закъса със здравето, след като преди години получи изключително тежък инсулт, а след това парализа обхвана цялото ѝ тяло. Въпреки грижите на лекарите и на племенника ѝ, който не щади средства за лечението, подобрение няма.
През януари тази година Ласка навърши 81 години. Малко преди рождения си ден бе изпаднала в отчаяние и отказваше да се храни. Племенникът ѝ бе изключително притеснен за нея и сподели, че дори му правела подмятания за самоубийство. Благодарение на стари колеги и приятели от БНТ, които започнали да я търсят по телефона, живецът в нея се върнал. „Важното, че не се влошава. Добрата новина е, че се храни и успя да качи килограми. Сега е румена и червена, така както си трябва. Разбира се, има своите претенции за това какво иска и какво – не. Често си поръчва киви. Не иска месо, защото ѝ е трудно да го дъвче. Кръвната захар ѝ е много добре“, казва Наско.
Той не живее заедно с леля си, но я посещавал почти всеки ден. Иначе плащал и на жена, която се грижела за битовите нужди на Ласка. За да покрива сумите, разчитал основно на дарения. Ядосвал се, че не можел да ползва парите, натрупани от дарители в личната сметка на Минчева, тъй като тя продължавала да бъде под банков запор. Това се случи заради кредит на покойната дъщеря на режисьорката Вихра, която почина преди близо 5 години, а след внезапната ѝ кончина майка ѝ наследи дълга и нямаше възможност да го погасява.ретро

Публикувана на
02 Юни 2023 година