Новина от категория България
Архив на публикациите

Българска полицайка наградена в Торонто

Българска полицайка в Торонто беше наградена със специална грамота за това, че е спасила човешки живот. Отличието, присъдено на Мария Зашева, е изключително престижно в Канада и се дава след дълго обсъждане и решение на специално жури.
„Оказах първа помощ на 20-годишно момче без пулс. Правих му изкуствено дишане седем минути. Това бяха най-дългите 7 минути в живота ми“, сподели пред „Телеграф“ полицайката.
Случаят, за който е отличена Мария, е отпреди няколко месеца. Сигналът към патрула и спешна помощ бил за 20-годишен мъж, който лежал в дома си, без да помръдва. Майка му позвънила на тел. 911 и споделила, че той първо бил на дискотека, след това се прибрал и легнал. Изведнъж обаче тя чула изхъркване и повече синът й не помръднал. „Тези 7 минути, в които правих изкуственото дишане, ми се видяха като седем часа, но успяхме да го върнем към живота. Интересното е, че той е бил на дискотека, взел е някакви наркотици, които не подействали веднага, а чак след като се прибрал. Майка му чула от съседната стая изхъркване, което всъщност е било последното му дихание. В Канада системата е такава, че ако се звъни на 911, пристига линейка, пожарна и полиция. Който е първи, започва да помага“, разказа Зашева в интервю пред „Телеграф“.
Специалната грамота се дава след тежко гласуване на жури. То е съставено от представители на полицейския офис в Торонто и на медицинската организация „Сейнт Джон Амбуланс“, която издава сертификатите за първа помощ.
Зашева работи от няколко години в управлението в центъра на Торонто и провинция Онтарио, където престъпността е много висока. Почти не минава дежурство, без да има опасни ситуации. Най-много са намушкванията с нож, престрелките, домашното насилие, разпространението на наркотици. Мария работи и по случаи на хора, които опитват да се самоубият. Един от последните е на 14-годишно момиче, което искало да скочи от небостъргач. БГ полицайката обаче успяла да го заговори, започнала да го убеждава да не скача. Бързо се добрала до детето и го издърпала на сигурно място.телеграф

Публикувана на
02 Юни 2023 година