Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Тамянът лекува куп болести

Ако не сте знаели, тамянът е изключително лечебен, ако се използва правилно. Получава се от дървото босвелия и представлява ароматна смола.
Дървото, от което се получава тамянът, расте в районите на Азия и Африка, а ароматът му е един от най-старите.

Днес тамянът се използва в ароматерапията, козметиката, масажа, но най-известното му приложение е в религиозните обичаи. Това, което повечето хора не знаят за тамяна е, че както мнозина твърдят, той се използва за лечение на много здравословни проблеми.
Индийският тамян се използва от хиляди години за лечение на артрит, заздравяване на рани, укрепване на женската хормонална система и защита срещу патогени. Според поверията каденето на къщата с тамян всеки ден носи здраве на всички у дома.
В Близкия изток хората дъвчат смола от тамян, за да поддържат здравето на устната кухина. Така те поддържат здравето на зъбите и венците. Тамянът предпазва от инфекция поради антимикробните си свойства.
Босвелиевите киселини са най-важният компонент на тамяна. Те имат противовъзпалително действие и са ефективни при облекчаване на болката, причинена от артрит, но за разлика от масовите лекарства, които се използват, не предизвикват странични ефекти.
Тамянът подобрява циркулацията и притока на кръв през увредените от възпаление кръвоносни съдове, което допълнително помага на ставите, застрашени от артрит. Противовъзпалителният му ефект помага и при болест на Крон и кисти.
Някои изследвания показват, че тамянът може да помогне и при лечението на няколко вида рак – злокачествен меланом, рак на пикочния мехур и мозъчни тумори.
Доказано е, че екстрактът от тамян, тамян ацетат, намалява неврологичните увреждания, облекчава депресията и напрежението, предотвратява заболявания на кръвоносните съдове и понижава нивата на холестерола.
В ароматерапията тамянът се използва за облекчаване на стрес, напрежение, истерия и депресия. Масажът и баните с масло от тамян могат да помогнат при менструални болки и възпаление на пикочните пътища.
Терапията с масло от тамян има положителен ефект върху дихателните пътища и облекчава бронхити, астма, синузити, чести настинки и алергии.
Поставете няколко капки масло върху ръката си и вдишвайте няколко пъти на ден или вдишвайте с тинктура от тамян (1 супена лъжица на литър топла вода).
Смята се също, че тамянът помага при хъркане чрез нанасяне на масло от тамян върху областта на врата, гърдите и носа.
Това растение се използва и за грижа за кожата – помага при акне, белези, стрии, бръчки и рани. Ако сте малко скептични и не искате да рискувате кожна реакция, тамянът се използва за тази цел от хиляди години и досега не са докладвани странични ефекти.
В допълнение, токсикологични изследвания са потвърдили, че екстрактите от тамян са безопасни за външна и вътрешна употреба.
От друга страна, не трябва да се използва чисто масло от тамян, а разредено с друго масло или вода.
Също така хора, които пият лекарства за разреждане на кръвта, страдащи от високо кръвно налягане, бременни и кърмещи жени не трябва да използват тамян./Zdrave.to

Публикувана на
02 Юни 2023 година