Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пародия на ашурето в сладкарницата на Джумая джамия

Ашурѐто е символ за правоверните и арменците. Водят го за турски десерт от сварена и подсладена със захар грухана пшеница, прясно мляко, вода, стафиди, сушени кайсии, сушени смокини, сварен нахут, сварен боб, нарязан на дребно локум, орехи, щипка сол и щипка черен пипер. По желание може да се добави вода от сварен карамфил, да се поръси с канела. Според традицията продуктите в ястието не трябва да са по-малко от седем - символ на плодородието. Добавят се щипка сол и черен пипер, за да не влиза дяволът.

Динко ПЕТКОВ

Има знаков месец на Ашурето. Името му идва от арабската дума ашър - за числото десет. –Свързва се мюсюлманския празник Ашура Ашура. Приготвя се и раздава на десетия ден на масец Мухаррем от мюсюлманския календар (”месецът на ашурето”).
Осветява с молитва и се раздава на най-малко седем домакинства. Ако остане неизяден излишък, той не се изхвърля, а се изсипва на корена на овощно дърво и то дава повече плодове.
Готви се също така от арменците в Арменската Коледа. Ястието те наричат Ануш Абур.
Произход на ястието: Ашурето се свързва с легендата за Ной. Корабът останал в безкрайното море с месеци. Запасите от храна започнали да се изчерпват. След приземяването на кораба, за да останат живи оцелелите започнали да слагат от всички видове храни по малко в един огромен казан и получената супа днес наричаме „ашуре“.
В Пловдив също има празник на ашурето. Правят го в Джумая джамия със салтанат. Канят кмета, дипломати, шефът на Общинския съвет, депутати, местни големци и ръководители на етническите общности в града. На всички им поднасят купичка с ашуре. Приготвят го в бутиковата сладкарница, която е част от вековната джамия. На ашуре-аджамиите им е много вкусно. Изяждат си го. Познавачите, яли ашуре край Босфора или някъде другаде в Турция, деликатно се мръщят. Но си траят уважително към домакините. Мислейки си: „Пародия на ашуре!“ Поглеждайки осъдително сайбията на бутик-сладкарницата, който лично им сервира ашурето. Толкова горд, все едно само той знае как се готви ашуре. „А, точно това е ашуре, афет олсун /да ви е сладко пр. а./!
Същото ашуре, с което черпят официалните гости за Месеца на ашурето, е достъпно и за простосмъртните. Могат да си го поръчат в самата бутикова сладкарница, стига да им е по портфейлните възможности. Повече не са вкусвали другаде ашуре. Мляс-мляс – изяждат си го. „Я, мамо, виж в купичката открих едно орехче!“, възторгва се малчуган. „Тате, това стафидка ли е?“, пита момиченце. А майката се назлъндисва: „О, само нишесте и тук таме нещо друго!“.
Собственикът на заведението е пловдивски зет, от Истанбул. Държи го от доста години. Все е наперен, сякаш самия Ердоган му звъни през ден: „Мараба, насълсън?“. Наемател е от доста години. Без да среща неодобрение от мюсюлманите. Защото е не е прието в самата джамия да има и подобно обществено заведение. Може, примерно, да има нещо като кухня за раздаване храна на сиромасите. Не и търговски обект за печелене. Защо си траят от т.нар. Мюсюлманско настоятелство, този въпрос следва посещаващите Джумая джамия да отправят. Едва ли им е приятно, пред входа й, да заобикалят и десетките маси, които шекерджията е тупнал. И да гледат как в тоалетните притичват жени и мъже, седнали на айляк на масичките. Докато правоверните горе се кланят на Всевишния и слушат какво им нарежда имама, от долу се чуват смеховете и подвикванията на мющериите.
Вярно, на хората им харесва да пийнат чай или да хапнат баклавичка насред Пловдив. Ами за да са още по-доволни, от Джамийсвото да помислят да дадат някое от помещенията за казино. Или пък вечерно време там да има дискотека.
В пловдивската митрополия да вземат пример. От Джумая джамия. Я какъв двор има храма „Света Богородица“. Стотина маса поне могат да се сложат. Църквата е голяма, може да се отдели едно помещение за ресторант, например. Какви чевермета могат да се въртят там, мале-мале!
Начин на приготвяне на ашуре
Сварете житото до готовност (зрънцата трябва да се разпукнат). Отцедете го.
Кипнете 2 ч.ч. вода. Добавете стафидите и захарта.
Разтворете нишестето с малко вода и го прибавете към захарния сироп при непрекъснато бъркане - 1 пакетче нишесте се разтваря в 500 мл вода.
Прибавете свареното жито и настърганите лимонови корички към нишестето.
Разбъркайте ашурето и разсипете сместа в подходящи купички.
Поръсете със счукани орехи ашуре с орехи и стафиди.

Публикувана на
30 Май 2023 година