Новина от категория Холивуд
Архив на публикациите

Туркиня с приз за най-добра актриса в Кан

Туркинята Мерве Диздар бе призната за най-добра актриса на тазгодишния фестивал в Кан за ролята си във филма "Сухи треви" на режисьора Нури Билге Джейлан, разказващ за живота на учител от Източен Анадол, сблъскал се с обвинения в сексуално посегателство.

"Бих искала да посветя тази награда на всички жени, които водят борба за преодоляване на трудностите, произтичащи от това да живееш в този свят и да запазиш надежда", заяви актрисата при получаване на наградата. Тридесет и шест годишната Мерве Диздан изпълнява ролята на активистка, ранена в атентат и носеща протеза, която се опитва да възстанови живота си и се влюбва в училищен преподавател, обвиняван в педофилия.
Мерве Диздан завършва актьорство майсторство в университета в Чанакале в Турция и участва в редица театрални постановки, кинопродукции и сериали в родината си, за които е получавала много национални отличия.
Японецът Коджи Якушо спечели наградата за най-добра мъжка роля за участието си в "Съвършени дни" на Вим Вендерс.Наградата на най-добра режисура беше присъдена на родения във Виетнам френски режисьор Чан Ан Хунг за филма "Страстта на Доден Буфан", разказ за двама готвачи, чиято страст ражда уникални блюда.
"Златната палма" бе присъдена на френската режисьорка Жюстин Трие за филма "Анатомия на едно падение".
Британецът Джонатан Глейзър спечели специалната награда на журито на кинофестивала в Кан за "Зона на интерес". Наградата за най-добър сценарий бе присъдена на Юджи Сакамото за филма "Чудовище".

Публикувана на
28 Май 2023 година