Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Какво погуби кралицата Тина Търнър!?

Какво погуби кралицата на рокендрола Тина Търнър? Този въпрос си задават милиони фенове по целия свят! Два месеца преди смъртта си тя подели мрачна публикация в Instagram, в която се оплака от бъбречна недостатъчност.
83-годишната певица разкри за своите здравословни проблеми на Световния ден на бъбрека на 9 март, разказвайки, че се е подложила на „сериозна опасност“, като подценила диагнозата си хипертония от 1978 година. „Бъбреците ми са жертви на това, че не осъзнавах, че високото ми кръвно налягане трябваше да се лекува с конвенционална медицина“, написа тогава. „Изложих се на голяма опасност, като отказах да се изправя пред реалността и да осъзная нуждата от ежедневна, доживотна терапия с лекарства”.
Почина на 24 май в дома си в Швейцария, но към момента причините за смъртта й са неясни.
В смразяващо интервю за вестник “Guardian” от април разкри как иска да бъде запомнена и добави, че не се страхува от смъртта.„Като кралицата на рокендрола. Като жена, която показа на други жени, че е добре да се стремят към успех според собствените си условия”, заяви легендата.
Запитана дали я плаши остаряването, тя отговори: „Нищо. Това е пълното приключение на живота и аз прегръщам и приемам всеки ден с това, което носи.
След новината за смъртта на Тина Търнър политици и знаменитости отдадоха почит на Тина, като публикуваха нейни изпълнение в социалните мрежи.
Бившият президент Обама почете покойната Тина, като я нарече „неудържима“.Той публикува снимка на Търнър, която се перчи в сребриста рокля с черна дантела.
За последен път беше видяна публично през ноември 2019 г., когато присъства на премиерата на Бродуей на мюзикъла, посветен на живота си. Тогава ясно се видя, че тя се нуждае от помощ, за да се движи. Тя бе седнала, а по червения килим бе подкрепяна от съпруга си Ервин Бах и водещата Опра Уинфри.
Тина Търнър получава инсулт през 2009 година, последват от втори през 2013 г. - само три седмици след като се омъжи за партньора си от почти 30 години, немския музикален продуцент Ервин Бах.Три години по-късно, през 2016 г., тя бе диагностицирана с рак на стомаха.Лекарите отстраниха част от червата й, но проблемите с бъбреците й се влошиха.
Страда от неприятни странични ефекти от лечението на хипертония и спря да приема лекарствата си, опитвайки да се излекува хомеопатични медикаменти. Това лечение доведе до бъбречна недостатъчност и в крайна сметка до трансплантация, като нейния съпруг Ервин Бах й дарява своя бъбрек, за да я спаси. Операцията бе извършена през април 2017 г. и беше до голяма степен успешна.
В своите мемоари от 2018 г. „Моята любовна история“ Тина Търнър разказа за ужаса, изживян след прекараните инсулти: „Тогава открих, че не мога да стоя сама“, каза тя. „Бях твърде смутена, за да извикам помощ. Нямах сили да стана. Ужасена, аз се завлякох до един диван, като през цялото време си мислех, че не мога да си представя Тина Търнър парализирана.Съмнявах се, че някога ще мога отново да нося високи токчета, камо ли да танцувам с тях“.
Една от последните публични снимки на Търнър е от март 2021 г., когато тя беше заснета в социалните медии, докато гледа премиерата на своя документален филм за HBO.
Седем месеца по-късно светът я видя за последен път, когато беше въведена в Залата на славата на рокендрола.телеграф

Публикувана на
25 Май 2023 година